preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 

 

     

https://sites.google.com/view/artsforfuture


 

GOSPODARSKA ŠKOLA VARAŽDIN U PROVANSI

U okviru Erasmus+ projekta Arts for Future, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen, nastavnica Renata Mađarić i učenice Martina Boltižar, Hana Husnjak, Ema Pačalat, Tamara Slunjski i Sara Žunić od 15. do 21. siječnja 2023. godine sudjelovale su u kratkoročnoj aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja u partnerskoj školi Provence formation u francuskom gradu Vitrollesu koji je 24 km udaljen od Marseilla. U aktivnostima su sudjelovale i partnerske škole iz Njemačke, Grčke, Španjolske i Švedske.

Naziv aktivnosti bio je „Think globally, act locally“ – „Razmišljaj globalno, djeluj lokalno“. Predavanja, radionice, stručne posjete i ostale aktivnosti doprinijele su ostvarenju glavnog cilja projekta, a to je podizanje svijesti učenika o zaštiti okoliša te uporaba otpada u stvaranju umjetničkih djela.

Učenici partnerskih škola prikupljali su otpadni tekstil s uzorcima tipičnima za svoju zemlju od kojih su na jednoj od „upcycling“ radionica, čija je svrha kreirati nove uporabne predmete od otpadnih materijala, sašili navlake za fotelje koje će biti izložene i korištene u prostorima škole domaćina. Učenice Gospodarske škole sašile su navlaku koristeći izvezeno domaće platno te tradicionalne starinske marame.

U drugoj je radionici učenicima prezentirana lokalna ekološka proizvodnja povrća poput batata, cvjetače, krumpira, slanutka, leće i maslina od koji su učenici pod stručnim vodstvom skuhali zdravi obrok za sve sudionike. Također, učenici su promišljali načine održivog uzgoja, kupovine i pripreme hrane te su osmislili recepte za jela koja se mogu pripremiti od viška već pripremljene hrane te jela od sirovih namirnica kako bi se uštedjela energija, smanjila količina otpada i smanjio CO2 otisak.

Tijekom stručnih posjeta učenici su posjetili grad Aix-en-Provence gdje su razgledali tipičnu provansalsku tržnicu te obišli kulturno-povijesne znamenitosti slijedeći „stope“ poznatog slikara Cézannea. Također, u pratnji vodiča razgledali su eksperimentalni kulturni centar „Luma“ koji spaja umjetnost, kulturu, okoliš i inovacije, a nakon toga, razgledali su i povijesnu jezgru grada Arlesa.

U sklopu programa učenici su posjetili nacionalni park „Camargue“ poznat po slanim močvarama u kojima se proizvodi sol, poljima riže te staništima flamingo ptica, divljih bijelih konja i bikova. Tijekom posjeta drugom po veličini francuskom gradu i luci, Marseilleu, osim obilaska kulturno-povijesnih znamenitosti sudionici aktivnosti posjetili su i „Crosquer cave“ tj. repliku podzemne špilje ukrašene prethistorijskim crtežima.  

Projektne aktivnosti nastavljaju se u travnju kada će domaćin biti škola iz Švedske.


Ekipa Gospodarske škole u Francuskoj


Vitrolles


Vitrolles


Aix-en-Provance


Aix-en-Provance


Arles


Arles


Camargue


Marseilles

 


 

 

 

C3 - Međunarodna kratkotrajna aktivnost učenja, poučavanja i osposobljavanja u partnerskoj školi u Grčkoj od 16. do 23. listopada