preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

Kreativna REakcija za nenasilje

„Kreativna REakcija za nenasilje“

Već četvrtu godinu naši učenici sudjeluju u projektu Kreativna REakcija za nenasilje koji provodi Udruga Zamisli u partnerstvu s Gimnazijom Fran Galović, Ambidekster Klubom i Centrom Luka Ritz.

Glavni ciljevi projekta su: promicanje tolerancije, nenasilja, nenasilnog rješavanja sukoba i poštivanja različitosti.

Suradnici na projektu su: Gospodarska škola Varaždin, Srednja škola Oroslavje, Srednja strukovna škola Velika Gorica i Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb.

Projekt se provodi uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

sudionicima projekta sudjelovanje u projektu je vrlo korisno i veoma im se sviđa.

Razlog tome je što se prevencija nasilja i poticanje nenasilnih oblika rješavanja sukoba, tolerancije i poštovanja različitosti provodi kroz aktivno uključivanje mladih.

Ove godine aktivnosti su bile sljedeće:

1. Trodnevni trening u Zagrebu na kojem su sudjelovali učenici srednjih škola iz Koprivnice, Varaždina, Zagreba, Oroslavja i Velike Gorice. Učenici su prošli teorijski dio, te imali radionicu o nenasilnog rješavanju sukoba s psihologinjom te radionicu forum kazališta s dramskom pedagoginjom. 

2. Pet vršnjačkih prezentacija u školama na kojima su učenici koji su sudjelovali na treningu prenijeli svoje znanje i iskustvo svojim vršnjacima naučenim na treningu o poštivanju različitosti, promicanju tolerancije, nenasilja i nenasilnog rješavanja sukoba. 

3. Predavanje o volontiranju za učenike u Gimnaziji Fran Galović u Koprivnici. 

4. Održano je predavanje o projektu za profesore u Gimnaziji Fran Galović u Koprivnici. 

5. Radionica bola koju je vodio Mario Kovač također u Gimnaziji Fran Galović

6. Zadnja aktivnost je konferencija u sklopu projekta  održana u Zagrebu

 

Ovo je LINK na facebook stranicu projekta

 

___________________________________________________________________

 

U  utorak, 7. ožujka 2017. godine, održana je u Zagrebu konferencija u sklopu projekta „Kreativna REakcija za nenasilje“ na kojoj su sudjelovale i učenice naše škole, Isabel Žugec i Anamarija Meštrić, a pratila ih je psihologinja Romana Grđan.

U sklopu projekta kojeg Udruga Zamisli provodi u suradnji s Gospodarskom školom te srednjim školama iz Daruvara, Oroslavlja, Zagreba i Velike Gorice održala se konferencija u Tribinama grada Zagreba na temu suzbijanja nasilja i govora mržnje te promicanja tolerancije. O posljedicama nasilja i diskriminacije, te o pravima koja učenici imaju, izlaganja su održale Margareta Mađerić iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pravnica Marija Boban s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež Lana Peto Kujundžić i psihologinja Ivana Buljan Babić iz Ambidekster Kluba. Nakon poučnih i zanimljivih izlaganja stručnjaka, učenici su sudjelovali u raspravama o nasilju i nenasilnom rješavanju sukoba u malim grupama (World Cafe metoda), a imali su priliku raspravljati te sudjelovati u forum kazalištu kojeg su izvodili članovi Savjetovališta Luka Ritz.

  

 

 

 


I ove školske godine naši učenici sudjeluju u projektu Kreativna REakcija za nenasilje koji provodi Udruga Zamisli uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Glavni ciljevi projekta su: promicanje tolerancije, nenasilja, nenasilnog rješavanja sukoba i poštivanja različitosti.

Partneri na projektu su Ekonomska i turistička škola Daruvar, Ambidekster Klub i Savjetovalište Luka Ritz. Suradnici na projektu su Srednja škola Oroslavje, Gospodarska škola Varaždin i IX. gimnazija iz Zagreba.

U sam projekt se aktivno uključila Gimnazija Fran Galović iz Koprivnice i Srednja strukovna škola Velika Gorica.

Prva od aktivnosti projekta je provedba treninga koji se održao od 9. do 11. prosinca u Zagrebu. Svrha treninga je preventivno utjecati na nasilje među mladima te poticati nenasilno rješavanje sukoba, toleranciju i poštovanje različitosti kroz aktivno uključivanje mladih.

Učenici su se informirali, educirali i uključili kroz interaktive radionice i izvedbu boala.

Daljnje aktivnosti projekta su: vršnjačke prezentacije po školama, konferencija, predavanje o volonterstvu u Ekonomskojj i turističkoj školi Daruvar, kulturna manifestacija u Daruvaru te obilježavanje Međunarodnog dana nenasilja u listopadu 2017. godine. 

 


 

Udruga Zamisli u partnerstvu s Gospodarskom školom i srednjim školama iz Daruvara, Oroslavja Zagreba provodi projekt „Kreativna REakcija za nenasilje“ s ciljem promicanja tolerancije, poštivanja različitosti i nenasilnog rješavanja sukoba. Dvodnevna radionica koja se održala u Zagrebu 4. i 5. prosinca samo je jedna od aktivnosti koja će biti provedena u sklopu projekta.

 

Učenici su se kroz radionice na zanimljiv i kreativan način informirali i educirali o primjerima nasilja, čimbenicima koji utječu na podržavanje nasilja, ali i o načinima nenasilnog rješavanja sukoba, toleranciji i ljudskim pravima. Edukativne i kreativne radionice vodili su Sanja Krznarić, mag. soc. rada, Jeanette Tadić, mag. komunikologije, Ana Goričanec, mag. edu. art i Mario Kovač, filmski i kazališni redatelj.

  

U dvodnevnoj radionici je sudjelovalo četvero učenika 2.B i 2.D razreda: Dominik Jalušić, Ivan Ludošan, Ivana Kopjar i Marina Kveštek. U slobodno vrijeme učenici su odlučili posjetiti Muzej iluzija i pogledati što se događa na zagrebačkim ulicama u vrijeme Adventa.

Učenici Gospodarske škole su se svojim znanjem, vještinama i ponašanjem pozitivno istakli među  vršnjacima, a njihove filmske uratke i likovne radove moći ćete uskoro vidjeti i u našoj školi.

 

Edukativne radionice s voditeljicama Sanjom Krznarić i Jeanette Tadić

  

 

Video radionica s voditeljem  Marijom Kovačem, učenici Ivan Ludošan i Dominik Jalušić

  

 

Likovna radionica s voditeljicom Anom Goričanec, učenice Ivana Kopjar i Marina Kveštek

  

Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > Projekti  > Kreativna REakcija za nenasilje
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju