preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

Atrévete a emprender Španjolska

Učenice i profesori Gospodarske škole u Španjolskoj

U okviru Erasmus+ projekta „Atrévete a emprender“, u prijevodu: „Odvaži se uključiti u poduzetništvo“, profesori Gospodarske škole Varaždin Jasminka Prstec, Renata Mađarić i Saša Pokos te učenice četvrtog razreda hotelijersko-turističkog smjera Lorena Milovec, Laura Škvarić i Valentina Zemljak sudjelovali su u petodnevnoj transnacionalnoj aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja u španjolskoj školi IES Melchor de Macanaz u gradu Hellinu, regiji Murcia od 1. do 5. travnja 2019.

Jedan je od ciljeva projekta učenicima pokazati primjere dobre prakse poduzetništva pa je stoga organiziran posjet tvrtki AJUSA, koja se bavi proizvodnjom dijelova za automobilske motore te tvrtki AIRBUS Eurocopter, koja se bavi proizvodnjom i servisiranjem civilnih i vojnih helikoptera. Stručnjaci navedenih tvrtki učenicima su predstavili razvoj poslovanja navedenih tvrtki. Za učenike i profesore škola domaćin organizirala je predavanja na temu marketinga i brendiranja koje su održali renomirani profesori španjolskih fakulteta. Središnji događaj ovog posjeta bio je Međunarodni sajam virtualnih tvrtki na kojem je široj javnosti predstavljen projekt te su učenici šest zemalja prodavali proizvode svojih tvrtki s ciljem doniranja ostvarenih prihoda u dobrotvorne svrhe. Učenice Gospodarske škole predstavile su svoju tvrtku CRO Suplast koja se pod vodstvom profesorice Vanje Perši bavi upcyclingom i zaštitom okoliša. Naime, prikupljene jednokratne plastične vrećice, čija uporaba još uvijek nije zakonom zabranjena, ponovno se koriste za izradu uporabnih predmeta i suvenira: pernica, privjesaka za ključeve, podmetača za čaše te dekoracija.

Drugim se ciljem projekta nastoji objediniti upoznavanje turističkih potencijala regije s naglaskom na interkulturalnost. Stoga je organiziran posjet najpoznatijem španjolskom muzeju El Prado u Madridu, turistički obilazak povijesnog središta grada Hellina koji je poznat po festivalu bubnjeva, kao i posjet gradovima Albacete i Murciji.

Profesorica Jasminka Prstec: „Razmjena u Španjolskoj ostat će mi u sjećanju kao put u zemlju vedrih i veselih ljudi koji pričaju najbrži jezik na svijetu. U Madridu smo imali priliku vidjeti da grad podjednako živi i danju i noću te da se u redovima stoji i za ulazak u kazalište. Također je zanimljivo vidjeti nepregledne plantaže voća koje se obavezno navodnjavaju. Domaćini su nam organizirali i radionicu pripreme tradicionalne hrane u kojoj smo naučili skuhati nekoliko jela poput rižota s kunićem, tortille, empanade itd.“

Učenica Valentina Zemljak: “Sudjelovanjem u ovom projektu usavršile smo svoje poznavanje stranih jezika, a posebno španjolskoga jezika te se uvjerile kako su jezici neophodni za uspješnu komunikaciju. Naučile smo i korisne stvari vezane uz osnivanje i vođenje tvrtke.”

Učenica Laura Škvarić: “Španjolski sustav obrazovanja sličan je našem. Obvezno školovanje traje do 16. godine, ali za razliku od naših učenika, veliki broj Španjolaca ne nastavlja svoje obrazovanje nakon 16. godine. Njihovi satovi traju 55 minuta te iz školske zgrade smiju izlaziti samo za vrijeme velikog odmora u ograđeni dio dvorišta škole.

Učenica: Lorena Milovec: “Odnos profesora i učenika je neformalniji od našeg. Učenici profesore pa čak i ravnateljicu oslovljavaju osobnim imenom, a interakcija između profesora i učenika na nastavi je puno glasnija i življa. Oni stalno nešto pitaju!” 

Koordinatorica projekta, profesorica Renata Mađarić: „Ova posljednja razmjena u okviru projekta ujedno je bila i provjera uspješnosti provedbe projektnih aktivnosti. Na završnom sajmu virtualnih tvrtki učenici su se dokazali i kao uspješni virtualni poduzetnici koji koriste IKT tehnologiju, marketinške i komunikacijske vještine na stranom jeziku te su i ekološki i društveno osviješteni građani Europe.“

Madrid

Madrid

Ekipa Gospodarske škole sa španjolskim domaćinima

Međunarodni sajam virtualnih tvrtki s prepoznatljivim hrvatskim štandom

Albacete

Hellin

Murcia

Puževi na tržnici 

Puževi u tradicionalnoj paelli

 

Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > ERASMUS+  > Atrévete a emprender Španjolska
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju