preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 

Varaždin, 19. svibnja 2023.


Gospodarska škola Varaždin u Njemačkoj
Erasmus+ Arts for Future

U okviru Erasmus+ projekta Arts for Future, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen i nastavnice Renata Mađarić i Vanja Perši te učenici Mihael Kruljac, Franja Sokol, Karla Rodeš, Mila i Nika Mađarić od 7. do 13. svibnja 2023. godine sudjelovali su u kratkoročnoj aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja u partnerskoj školi Gymnasium Bad Aibling u njemačkom gradu Bad Aiblingu, 60 km udaljenom od Minhena. U aktivnostima su sudjelovale i partnerske škole iz Švedske, Grčke, Španjolske i Francuske.

Jedna od središnjih aktivnost bila je radionica korištenja otpadne plastike za izradu imitacije umjetničkog djela „The Great Wave off Kanagawa“. Ovaj rad učenika kao i fotografije i plakati s prikazom umjetničkih instalacija izrađenih tijekom aktivnosti organiziranih u partnerskim školama izloženi su i predstavljeni u gradskoj galeriji. Izložbu je otvorio gradonačelnik Bad Aiblinga, a izložbi su prisustvovali lokalni poduzetnici koji su izrazili interes za kupnju nekih od izložaka kako bi se prikupljena sredstva mogla donirati u dobrotvorne svrhe. 

Organizirane su i brojne popratne aktivnosti za sudionike poput razgleda Street Art djela u gradu Roseneimu, izlet u Bavarske Alpe do vrha Wenlenstein na 1800 metara nadmorske visine te posjet Wasmeier muzeju koji je primjer dobre prakse održivosti gdje su za učenike organizirane radionice izrade maslaca uz dodatak ljekovitog bilja te radionica tradicionalne metode tkanja. Također, organizirane su i stručne ekskurzije u Salzburg i Minhen u kojem su uz obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti učenici posjetili izložbu u Muzeju urbane i suvremene umjetnosti. Nakraju, učenici su imali priliku pogledati izložbu ukrajinske umjetnice te s njom razgovarati o njezinim djelima inspiriranih ratom u Ukrajini. 

Učenici škole domaćina predstavili su gostima tradicionalne bavarske narodne nošnje i plesove te ih i poučili najjednostavnijim koracima. Nastavnici su organizirali druženje za sve sudionike i pripremili tradicionalna bavarska jela. 

Ova je mobilnost učenika i nastavno ujedno i posljednja tijekom trogodišnje provedbe Erasmus+ projekta koji je ostavio brojne pozitivne učinke na učenike, nastavnike, roditelje, školu i lokalnu zajednicu u cjelini. 

Ekipa Gospodarske ispred škole Gymnasium Bad Aibling

 

Umjetnička instalacija izrađena od otpadne plastike:
„The Great Wave off Kanagawa“

Izložba učeničkih radova u gradskoj galeriji Bad Aiblinga

 

Bavarske Alpe, vrh Wenlenstein na 1800 m

 

 
Varaždin, 4. svibnja 2023.


Gospodarska škola Varaždin u Švedskoj

U okviru Erasmus+ projekta Arts for Future, nastavnice Gospodarske škole Varaždin Irena Ipša i Gordana Kokanović- Krušelj te učenice Lana Bistrović, Marta Prđun, Melani Rodeš, Lana Košić i Dea Majhen od 24. do 29. travnja 2023. godine sudjelovale su u kratkoročnoj aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja u partnerskoj školi Hålabäcksskolan u švedskom gradu Kungsbacka, 30 km udaljenom od Göteborga. U aktivnostima su sudjelovale i partnerske škole iz Njemačke, Grčke, Španjolske i Francuske.

Jedna od središnjih aktivnost bila je tekstilna radionica na kojoj su učenici kroz nekoliko dana u grupama izrađivali tapiserije na zadanu boju, od otpadnog tekstila. U svakoj grupi bili su učenici iz svake od zemalja, a nakon završetka radionice tapiserije su izložene u jednom od hodnika škole domaćina. Učenici su u  Göteborgu posjetili znanstveni centar “Universeum” u kojem su razgledali kišnu šumu i educirali se o održivoj budućnosti Göteborga. Također su posjetili i “World Cultural Museum” gdje su saznali zapanjujuće podatke o održivosti (posebno o potrošnji vode) te su i aktivno sudjelovali u  prezentaciji teme. Na ulicama starijeg dijela grada razgledali su primjere ulične umjetnosti. Vizure grada imali su prilike vidjeti i iz otvorenog broda vozeći se ispod brojnih, niskih gradskih mostova. U školi su slušali predavanje o švedskoj tekstilnoj industriji te su pripremili “Flea market”, mali “sajam” na kojem su učenici međusobno razmijenili po dva komada odjeće koju su donijeli sa sobom za razmjenu. Izradili su i plakate s porukama na temu održive budućnosti za demonstracije pod nazivom “Future in Gothenburg“ koju su održali na trgu Gustav Adolf u Göteborgu.   

Projektne aktivnosti nastavljaju se ovaj mjesec kada će domaćin biti škola iz Njemačke.


 

 

Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > ERASMUS+  > Arts for Future I  > arts_for_future_II
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju