preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > Projekti
Planinari Gospodarske škole

 

      NAZIV PROJEKTA: „PLANINARI GOSPODARSKE ŠKOLE“   

 
VODITELJI PROJEKTA:    
MIRA ŠINCEK, prof.
ŽELJKA NOVOSELEC, prof.  
ZORAN MIHALINA, prof.
 
 
O PLANINARSTVU:
   
    Planinare Gospodarske škole iniciralo je nekoliko profesora Gospodarske škole u Varaždinu, zaljubljenika u planine i planinarstvo. Grad Varaždin ima dugu i bogatu tradiciju organiziranog odlaska u planine, te je u tom smislu jedan od začetnika planinarstva u Hrvatskoj. U Varaždinu danas aktivno djeluju tri planinarska društva s više od tisuću članova, a HPD „Ravna gora“ jedno je od najstarijih planinarskih društava u Hrvatskoj.
Prema mišljenju mnogih, pa i inicijatora ovog projekta, planinarstvo je najcjelovitiji način relaksacije i rekreacije modernog čovjeka, jer razvija sve njegove sposobnosti i ispunjava sva njegova čula. Planinarstvo nije sport, jer nema natjecateljski karakter, a osnovna su mu načela uzajamnost, altruizam i humanizam. Današnje planinarstvo dobiva, zbog suvremenih problema sa zagađivanjem prirode i ljudskog okoliša, i važnu komponentu razvoja ekološke svijesti. Još donedavna planinari su smatrani čudacima koji po kiši i snijegu skoro pa da riskiraju život, no pogledi na tu rekreativnu djelatnost brzo se mijenjaju: planinari se danas sve češće doživljavaju kao ljudi koji na najbolji način koriste svoje slobodno vrijeme, žive u jedinstvu sa prirodom i kojima se zbog takvog načina života sve više zavidi. Planinarstvo je pokušaj oslobođenja od otuđenja modernog urbanog čovjeka od osnovnih prirodnih zakona i sila. Stupnjem razvijenosti planinarstva u nekoj zemlji može se mjeriti i stupanj njegove urbaniziranosti. Iako ono zahtijeva zavidnu fizičku spremu, pravi je cilj planinarenja upravo u doživljaju i sjedinjenju sa prirodom ili čak, neki bi rekli, Bogom. „Uz to, ono proširuje i povećava znanja, fizičku sposobnost, snalažljivost, prilagodljivost, sposobnost za život u kolektivu, a upoznavanje vlastite domovine i naroda stvara i podlogu za razvitak pravog domoljublja.“ (Horvat: Hrvatske planine) Dodali bismo da planinarstvo suočava pojedinca i sa njim samim: njegovim manama i vrlinama, slabostima i ograničenjima, te ga time čini jačim, otpornijim i snošljivijim.
 
OPIS PROJEKTA:
 
Program rada napravljen je na period od tri godine, sa stupnjevanjem izleta od lakših prema težim, od onih usmjerenih lokalnim odredištima prema onima usmjerenima široj okolici naše županije, pa konačno do izleta na velika i poznata planinarska odredišta u Hrvatskoj i Sloveniji. Zbog lakšeg pristupa i psihološke aklimatizacije učesnika, u prvoj godini planirali smo izlete na koje lako može ići gotovo svatko, dok će u slijedećim godinama izleti biti nešto zahtjevniji.
Projekt je namijenjen svim učenicima i zaposlenicima Gospodarske škole. Njegov pravi smisao upravo je u tome da se izvan nastavnog procesa sretnu nastavnici i učenici i time prodube svoje poznavanje i toleranciju te uspostave bolje i kvalitetnije međusobne odnose u vrijeme svog boravka u školi. Stoga nikako ne bi bilo dobro da u tim aktivnostima sudjeluj samo jedna strana.
Svake godine održat će se šest izleta, po tri u svakom polugodištu, jedan mjesečno (listopad, studeni, prosinac, veljača, ožujak, travanj), subotom. Godišnju sezonu završili bismo jednim izletom na neko dalje i poznatije planinarsko odredište u Hrvatskoj ili Sloveniji.
Izleti će biti koncipirani tako da se do ishodišne točke može doći sredstvima javnog prijevoza (bus, vlak) ili iznajmljenim autobusom ako će za to biti dovoljno zainteresiranih. Financijsku pomoć mogli bismo zatražiti od Ministarstva ili Županije.
U daljnjem razvoju projekta učenici, pa i nastavnici trebali bi proći i kraću edukaciju iz područja planinarstva: pravila kretanja u prirodi, planinarska oprema, orijentacija u prirodi, prehrana u prirodi, planinarska etika, itd.
 
CILJEVI PROJEKTA:
 
Kao što je već navedeno, planinarstvo samo po sebi ima čitav niz pozitivnih strana i stoga se smatra jednim od najcjelovitijih načina ljudske rekreacije. Možemo navesti pozitivne fizičke, psihološke, estetske, ekološke i etičke aspekte koje bavljenje planinarstvom sa sobom nosi. Bavljenje organiziranim planinarstvom unutar ustanove koja se bavi odgojem i obrazovanjem ti aspekti dobivaju posebno na važnosti.
Osnovni cilj projekta je poboljšanje i unapređivanje odnosa između učenika i nastavnika na školi, izvan redovnog nastavnog procesa. Zajednički boravak u prirodi, druženje, komunikacija, međusobna ovisnost i pomaganje  trebala bi dovesti do spoznaje da se zapravo i jedni i drugi nalaze na istoj strani, a ne na suprotstavljenima, kao što se to ponekad čini. Nije zanemariv ni utjecaj na međusobne učeničke odnose, posebno u smislu smanjivanja pojava nasilja i uznemiravanja u školi. Konačno, povoljan utjecaj projekt može imati i na same nastavnike, jer su planinarstvo i boravak u prirodi vrlo dobar način smanjenja stresa.
Smatramo da bi projekt mogao imati posebno povoljan utjecaj na učenike sa određenim problemima u ponašanju i pristupu školskim obvezama koji su obuhvaćeni projektom „Mentor“. Stoga će biti vrlo važno da se u projekt jednim dijelom uključe i nastavnici iz tog projekta.
Jednako važan cilj projekta jest i dograđivanje i unapređivanje nastavnog gradiva, pa je zamišljeno da svaki izlet bude ujedno i tematski, ovisno o odredištu (na pr. Bela – povijest, Pokojec – biologija, Ravna gora – turizam, etc.) Nebrojene su korelacije sa nastavnim predmetima i programima i mogu se naći u gotovo svim predmetima. Posebno bismo izdvojili nastavne predmete i programe povijesti, geografije, biologije, etike, ali i turizma, ekologije, sociologije i dr.
Teme bi pripremali učenici sa nastavnikom ili nastavnicima iz tog i sličnih predmeta, te bi na izletu ujedno održali i kraće prezentacije. Tako bismo aktivirali projektni i terenski tip nastave.


 plan rada za sk god 10-11.pdf

Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > Projekti
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju