preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > Projekti EU  > ECHO
ECHO

 

POBOLJŠANI OBRAZOVNI PROGRAMI ZA BOLJU PRILAGODBU POTREBAMA TRŽIŠTA RADA I  VEĆU STOPU ZAPOŠLJAVANJA

 

Gospodarska je škola vodeći partner projekta ECHO,kojim će se uvesti strukovni gimnazijski programi u naše strukovne škole i time učenicima osigurati moderna znanja, vještine i kompetencije važne za tržište rada.

Projekt je predstavljen na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali Predrag Štromar, župan Varaždinske županije, Katica Kalogjera Novak, ravnateljica Gospodarske škole i Maja Lehman, voditeljica Odjela za regionalni razvoj AZRA-e.

 

ProjektOM ECHO ( Usklađivanje obrazovanja i karijere) koji je prijavljen na natječaj Implementacija novih kurikuluma, raspisan u okviru IV. komponente IPA-e (Razvoj ljudskih potencijala),  razvit će se modularni kurikulum koji će pomoći srednjim školama sudionicama projekta da svoje obrazovne programe što bolje prilagode potrebama tržišta rada i na taj način osiguraju veću stopu zapošljavanja svojih učenika. Ujedno će se u projekt uključiti i poslodavci kroz inovativni sustav razmjene informacija koji će biti osnova za usklađivanje modularnog kurikuluma i potreba tržišta rada.

Dobivanje još jednih nepovratnih sredstva za projekt ECHO-Usklađivanje obrazovanja i karijere, ukupne vrijednosti 188.512,06 EUR, dokaz je kako naše strukovne škole, u suradnji s Agencijom za razvoj i Upravnim odjelom za prosvjetu, mogu uspješno prepoznati i definirati svoje, ali i potrebe svojih učenika i nastavnika, na temelju nove mreže programa koju je donijela Varaždinska županija– istaknuto je tijekom predstavljanja projekta ECHO, koji je prijavljen na natječaj Implementacija novih kurikuluma, raspisan u okviru IV. komponente IPA-e (Razvoj ljudskih potencijala). Planirano vrijeme implementacije projekta je 14 mjeseci, a vrijednost projekta je 188.512,06 EUR.

 

Predrag Štormar, župan Varaždinske županije istaknuo je kako je sustav strukovnog obrazovanja ključan za razvoj ljudskih potencijala kao preduvjeta postizanja ekonomskoga rasta i kvalitetnijega zapošljavanja obzirom da u Republici Hrvatskoj sustav strukovnog odgoja i obrazovanja obuhvaća više od 70% ukupne srednjoškolske populacije, a u Varaždinskoj županiji otprilike 65%. Župan je istaknuo i kako cilj ovog projekta omogućiti strukovnim školama kvalitetne gimnazijske programe kako bi što više učenika moglo nastaviti svoje školovanje na fakultetima, a najavio i prijavu novih projekata namijenjenih također srednjim školama.

 

Katica Kalogjera Novak, ravnateljica Gospodarske škole istaknula je kako je zamišljeno da se kroz poticanje novih inovativnih pristupa obrazovnom sadržaju i metodama podučavanja u strukovnim školama osigura usklađenost strukovnog obrazovanja s promjenama u gospodarstvu, odnosno s tržištem rada te da se učenicima strukovnih škola pruži što kvalitetnije obrazovanje za nastavka školovanja.

 

Maja Lehman, voditeljica Odjela za regionalni razvoj AZRA-e pojasnila je kako je projekt, koji sadrži niz inovativnih aktivnosti i rješenja, razvijen u okviru IV. komponente IPA programa Razvoj ljudskih potencijala prvenstveno s namjerom da se potpomogne razvoj i daljnja modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, ali i kako bi se strukovne škole osposobile i pripremile za korištenje sredstava dostupnih kroz fondove EU-u za poboljšanje vlastitoga rada.

 

Vodeći partner projekta je Gospodarska škola Varaždin, dok su ostali partneri na projektu Srednja škola Ivanec, Srednja ekonomska škola Mijo Mirković Rijeka te Turistička i hotelska škola Dubrovnik. U projektu su kao suradnici sudjelovali Srednja ekonomska škola Maribor te Hrvatski zavod za zapošljavanje, područna služba Varaždin. Natječaj za ovu dodjelu nepovratnih sredstava provela je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a ukupna vrijednost iskorištenih sredstava unutar ove grant-sheme je 3.709.913,18 EUR-a.

 

 

 


- Zahvaljujem svim partnerima i suradnicima na projektu. Sretni smo što smo ga uspješno proveli te ćemo i dalje nastojati koristiti sredstva iz fondova Europske unije - rekla je ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Katica Kalogjera Novak.

 

Projekt ECHO – Usklađivanje obrazovanja i karijere, vrijedan 190.000,00 eura, od čega je EU financirala 85 posto, uspješno je priveden kraju nakon punih 14 mjeseci provedbe - objavljeno je na konferenciji za medije u Gospodarskoj školi Varaždin. Konferenciji su bili nazočni Milan Pavleković, zamjenik župana Varaždinske županije, Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina te predstavnici projektnih partnera i suradnika.

 

- Zahvaljujem svim partnerima i suradnicima na projektu. Sretni smo što smo ga uspješno proveli te ćemo i dalje nastojati koristiti sredstva iz fondova Europske unije - rekla je ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Katica Kalogjera Novak.

- Svi znamo da je sustav strukovnog obrazovanja ključan za razvoj ljudskih potencijala kao preduvjeta postizanja ekonomskoga rasta i kvalitetnijega zapošljavanja, s obzirom da u Republici Hrvatskoj sustav strukovnog odgoja i obrazovanja obuhvaća više od 70 posto ukupne srednjoškolske populacije, a u Varaždinskoj županiji otprilike 65 posto - rekao je Pavleković.

   

Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina, čestitao je partnerima na uspješno provedenom projektu i naglasio je važnost usklađivanja školskih programa s potrebama tržišta rada.

Vodeći partner na projektu bila je Gospodarska škola Varaždin, a partneri su bili Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik, Srednja škola Ivanec i Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka. Suradnici na projektu bili su Srednja ekonomska šola Maribor i Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područna služba Varaždin.

U suradnji s institutom Ivo Pilar iz Zagreba, tijekom projekta izrađena je Metodologija za prilagodbu programa srednjih strukovnih škola zahtjevima tržišta rada, a prema toj Metodologiji kreirani su i pilot modularni kurikulumi.

Sve strukovne škole u Hrvatskoj mogu koristiti Metodologiju izrađenu tijekom projekta i pomoću nje dopunjavati svoje školske programe; Metodologija je javno dobro i objavljena je na web stranici projekta ECHO na adresi www.echo.com.hr.

   

Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > Projekti EU  > ECHO
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju