preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

Izvješće o projektnim aktivnostima

Izvješće o projektnim aktivnostima REGIONALNI CENTAR KOMPETENCIJA U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU

 

Cilj uspostave Regionalnog centra kompetencija za turizam i ugostiteljstvo jest razvoj ljudskih potencijala na području cijele RH i to kroz poboljšanje kvalitete pružanja turističko-ugostiteljskih usluga, unapređenje vještina polaznika edukacija iz područja turizma i ugostiteljstva te unapređenje vještina ljudskih resursa kroz sustav cjeloživotnog učenja. Korisnici Regionalnog centra kompetencija za turizam i ugostiteljstvo su:

 • Nastavnici srednjoškolskih obrazovnih institucija i profesori fakultetskih ustanova i institucija
 • Učenici, studenti i mentori u ugostiteljsko-turističkim gospodarskim subjektima
 • Nezaposlene osobe koje žele prekvalifikaciju i dokvalifikaciju za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu
 • Zaposlene osobe koje traže stručna usavršavanja za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu
 • Zaposlene osobe u javnom sektoru povezanom sa turizmom i ugostiteljstvom
 • Osobe koje žele dodatne edukacije iz sektora ugostiteljstva u slobodno vrijeme (hobisti)

S obzirom na cjelokupnu situaciju koja nas okružuje, projektne aktivnosti su malo usporene. Usprkos situaciji, poštivajući epidemiološke mjere, nositelj projekta Srednja škola Zabok je prošli tjedan uspjela organizirati i provesti prve edukacije za nastavnike vlastite ustanove, ali i partnerskih institucija Srednje škole Prelog, Gospodarske škole Varaždin i Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar. Edukacije/radionice su se provodile svaki dan u dvije grupe, tako da su prvi dan u ponedjeljak 11. siječnja na radionicama sudjelovali nastavnici iz Gospodarske škole Varaždin, te nastavnici partnerskih projektnih škola iz Preloga i Bjelovara, a od utoraka do petka radionicama su nazočili domaćini, tj. svi nastavnici i profesori SŠ Zabok. Ukupno je na radionicama sudjelovalo 20 nastavnika iz partnerskih škola i 60 polaznika iz SŠ Zabok.

Naime, partnerska Udruga UNUO - koja se bavi kreativnim osposobljavanjem osoba s invaliditetom za ugostiteljstvo, a u sklopu projektnih aktivnosti pripremila je ciklus predavanja i radionica o vrstama invaliditeta te o načinima komunikacije i poučavanja učenika s invaliditetom. Tijekom predavanja poseban je naglasak bio na važnosti inkluzije u radu s učenicima sa poteškoćama, primjenjujući primjere dobre prakse iz vlastitog iskustva, a na dobrobit i tih učenika kako bi se i oni mogli jednako dobro uključivati i razvijati radne vještine kroz nastavne procese. Za pravilnu inkluziju djece s određenim teškoćama i preprekama važna je sinergija svih dionika u odgojno-obrazovnom procesu, počevši od pojedinaca i roditelja, nastavnika i stručnih suradnika u školi, ali naravno i cjelokupne društvene zajednice. Edukacijom su obuhvaćena razna područja invaliditeta, od oštećenja sluha i vida do tjelesnog invaliditeta. Na taj način dobili smo uvid koliko i mi nastavnici možemo pomoći svakom djetetu da se pravilno razvija, socijalizira, stekne samopouzdanje, bude prihvaćeno od vršnjaka i zajednice te da na taj način postane zadovoljan pojedinac i dobar radnik u ugostiteljstvu ili turizmu što je krajnji cilj.


Gospodarska škola Varaždin u sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok sudjelovala na Danima turizma i ugostiteljstva u Zagorju

 

Terme Tuhelj bile su domaćin velike turističke manifestacije koja je okupila mlade i iskusne profesionalce, OPG-ove, proizvođače, inozemne i domaće chefove i učenike strukovnih škola, mentore i profesore te potaknula međusobno umrežavanje, mnoge poslovne suradnje, ali kroz panele prikazala i kvalitetne primjere iz prakse o održivom turizmu.

Nastavnici strukovnih predmeta iz turizma, kuharstva i ugostiteljstva mogli su sudjelovati na brojnim radionicama i okruglim stolovima. Od naših nastavnika sudjelovali su Marina Šipek, Martina Novak, Vesna Zver, Alen Igrec, Ivan Tomas i Nenad Bosak.

Uz to održano je nekoliko značajnih aktivnosti, a koje imaju sveobuhvatan problem obrazovanja za potrebe tržišta rada i dio su reforme i modernizacije srednjoškolskog obrazovanja u RH. Na Okruglom stolu "Strukovno obrazovanje ususret Strategiji održivog razvoja turizma Hrvatske do 2030. godine" vođena je diskusija o ovom gorućem problemu u RH.

Terme Tuhelj bile su domaćin velike turističke manifestacije koja je okupila mlade i iskusne profesionalce, OPG-ove, proizvođače, inozemne i domaće chefove i učenike strukovnih škola, mentore i profesore te potaknula međusobno umrežavanje, mnoge poslovne suradnje, ali kroz panele prikazala i kvalitetne primjere iz prakse o održivom turizmu.

Nastavnici strukovnih predmeta iz turizma, kuharstva i ugostiteljstva mogli su sudjelovati na brojnim radionicama i okruglim stolovima. Od naših nastavnika sudjelovali su Marina Šipek, Martina Novak, Vesna Zver, Alen Igrec, Ivan Tomas i Nenad Bosak.

Uz to održano je nekoliko značajnih aktivnosti, a koje imaju sveobuhvatan problem obrazovanja za potrebe tržišta rada i dio su reforme i modernizacije srednjoškolskog obrazovanja u RH. Na Okruglom stolu "Strukovno obrazovanje ususret Strategiji održivog razvoja turizma Hrvatske do 2030. godine" vođena je diskusija o ovom gorućem problemu u RH.


 

Nastavnici sudjelovali na festivalu Taste the Mediterranean 2022 

U sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok, nastavnici kuharstva Nevenka Bosilj i Ivan Tomas sudjelovali su na međunarodnom festivalu Okusi Mediterena u Splitu.

Održano je niz masterclass i vinskih radionica na kojima su vrhunski hrvatski i međunarodni chefovi prezentirali svoje kreacije i svjetske trendove u gastronomiji, a održano je nekoliko panel diskusija, degustacija i ostalih događanja.

Sadržaj:

 • Masterclassovi poznatih chefova s Mishelinovim zvjezdicama i Gault&Millau tokama, iz Francuske, Japana, Maroka, Slovenije, Austrije i Hrvatske
 • Panel diskusija „Uloga gastronomije u razvoju održivog turizma“ 
 • Panel diskusija „Zero waste: važnost upravljanja otpadom u ugostiteljstvu i hotelijerstvu
 • Panel diskusija „Hospitality: kako postići uslugu koja se pamti uz nedostatak educiranog osoblja“
 • Cooking show španjolskog chefa Adura Arriete (Tatapas Gastroteka (Hondarribi – San Sebastian) uz degustaciju španjolskih proizvoda
 • prezentacija i degustacija španjolskih, talijanskih i hrvatskih maslinovih ulja i vina

 


 

Međunarodno natjecanje Udruge europskih ugostiteljskih i turističkih škola [AEHT-e]

 

Od 17. do 22. listopada 2022., u sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok, učenici Gospodarske škole Varaždin i tri škole partnera na projektu (Srednja škola Zabok, Srednja škola Prelog te Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar) sudjelovali su na natjecanju europskih ugostiteljskih i turističkih škola koje se održavalo u Senigalliji (Italija) u sklopu AEHT-a konferencije.

 

Natjecanje je održano u 11 ugostiteljsko turističkih disciplina po sistemu timskog natjecanja tj. u svakoj se disciplini natjecalo najmanje dvoje natjecatelja iz raznih država i to na engleskom jeziku. Na natjecanju je sudjelovalo preko 400 učenika iz cijele Europe, a na samoj konferenciji je bilo oko 800 sudionika.

Gospodarska škola Varaždin natjecala se u 3 discipline: Borna Grdak u disciplini Front office Lorena Rogina u disciplini Tourist destination i Marija Šimunić u disciplini Culinary Arts.

Mentorice Marina Šipek i Nevenka Bosilj te koordinator na projektu ReCeZa – Regionalni Centar Zabok, Saša Pokos pružali su potporu učenicima i sudjelovali na konferenciji. Učenike je za natjecanje pripremala i prof. Irena Ipša, u engleskom jeziku, koja je ujedno predstavnik škole u AEHT-i.

Svi natjecatelji pokazali su izvrsne vještine i znanja te se mogu ponositi što su odlično branili boje Regije Središnje Hrvatske. Dali su sve od sebe i natjecali se rame uz rame sa najboljim učenicima i studentima iz cijele Europe.

  


 

Nastavnici i učenici sudjelovali na 5. Okruglom stolu „RAZVOJ KARIJERA U TURIZMU“

 

U sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok, projektni partner Ekonomski fakultet Zagreb je 2. prosinca 2022. godine organizirao 5. Okrugli stol na temu „Razvoj karijera u turizmu“ i proslavio 60. godina obrazovanja u turizmu na Ekonomskom fakultetu – Zagreb.

Na okruglom stolu svoja su predavanja održali Dr. sc. Mirela Sučić Čevra, generalna direktorica Kuoni Tumlare za Istočnu i Sjevernu Europu i Josipa Jutt Ferlan, dipl.oec., Cluster General Manager / CEO Hilton hotels, Zagreb, obje bivše studentice fakulteta.

Uz to je održana panel rasprava „Izgradnja karijera mladih u turizmu“ čije su panelistice bile:

 • Prof. dr. sc. Marinela Krstinić Nižić, prodekanica za razvoj, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci
 • Doc. dr. sc. Nevenka Maras, Katedra za pedagogiju i didaktiku, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
 • Nataša Kačar, dipl.oec., direktorica Gate2Solutions, Posao u turizmu
 • Deana Vrban, dipl. psih., voditeljica razvoja zaposlenika, Odjel edukacije i razvoja ljudskih potencijala, Valamar d.d.

Kako su osim ravnateljice Gospodarske škole Varaždin Jasminke Kelemen, koordinatora projekta Saše Pokosa, nastavnica Nataše Roginek i Željke Bačan na okruglom stolu sudjelovali i učenici naše škole, za njih je organiziran zabavan kviz i case study competition gdje su mogli pokazati svoje znanje.

 


 

GOSPODARSKA ŠKOLA VARAŽDIN U SKLOPU PROJEKTA RECEZA - REGIONALNI CENTAR ZABOK SUDJELOVALA NA 2. DANIMA TURIZMA I UGOSTITELJSTVA U ZAGORJU

 

Zabok je od 15. do 17. prosinca 2022. bio domaćin velike turističke manifestacije koja je okupila mlade i iskusne profesionalce, OPG-ove, proizvođače, inozemne i domaće chefove i učenike strukovnih škola, mentore i profesore te potaknula međusobno umrežavanje, mnoge poslovne suradnje, ali kroz panele prikazala i kvalitetne primjere iz prakse o održivom turizmu.

Nastavnici strukovnih predmeta iz turizma, kuharstva i ugostiteljstva mogli su sudjelovati na brojnim radionicama i okruglim stolovima. Od naših nastavnika sudjelovali su Nevenka Bosilj, Marina Šipek, Jelena Erent, Andrijana Herceg, Nataša Roginek, Ivana Medved, Vesna Zver, Alen Igrec, Ivan Tomas i Nenad Bosak.

Uz to održano je nekoliko značajnih aktivnosti, poput okruglog stola na temu „Inovacije u edukaciji – povezanost poduzetništva i obrazovanja“.

Posljednjeg dana održan je zabavni gastro advent program – ŠKOLA JE COOL na kojem su učenici partnerskih strukovnih škola demonstrirali svoje radove, znanja i vještine.

Istaknimo kako je Lorena Banek osvojila 1. mjesto u utrci konobara!


ReCeZa u Austriji

Od 12. do 14. siječnja 2023., u sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok, nastavnici Gospodarske škole Varaždin i tri škole partnera na projektu (Srednja škola Zabok, Srednja škola Prelog te Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar) sudjelovali su na studijskom putovanju u Austriji.

U sklopu studijskog putovanja nastavnici su kroz tri dana posjetili dvije škole - College of Tourism and Management Bad Vöslau i Tourismusschulen Bad Gleichenberg te hotel –  Austria Trend Hotel Ananas Wien gdje su bili smješteni.

Na studijskom putovanju upoznali su se s načinom funkcioniranja tamošnjih turističkih i ugostiteljskih škola, njihovim obrazovnim sustavom, ali i ustrojem, organizacijskom strukturom i načinima hotelskog poslovanja i plaćanja.

Nastavnici koji su sudjelovali na studijskom putovanju: Branka Karača, Mairna Viljevac, Tatjana Škrlec Čavlek, Martina Novak, Vesna Zver, Jasminka Prstec, Ivan Bešenić i Saša Pokos, koordinator projekta.


ReCeZa u Italiji

Od 20. do 22. siječnja 2023., u sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok, nastavnici Gospodarske škole Varaždin i tri škole partnera na projektu (Srednja škola Zabok, Srednja škola Prelog te Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar) sudjelovali su na studijskom putovanju u Italiji.

 

U sklopu studijskog putovanja nastavnici su kroz tri dana posjetili Padovu, te sajam i tematski park. Sajam SIGEP u Riminiju (SIGEP - The Dolce World Expo) vodeća je svjetska izložba B2B i nezaobilazan je događaj za otkrivanje novosti, inovacija i trendova u desertima i kavi na globalnom tržištu. Posebna pažnje pridaje se sektoru usluživanja hrane. U Bolonji su posjetili prvi tematski park na svijetu koji je posebno posvećen hrani; FICO EATALY WORLD.

Nastavnici koji su sudjelovali na studijskom putovanju: Nevenka Bosilj, Jelena Erent, Andrijana Herceg, Marija Mihalina, Ivan Tomas i Nevenka Vukašinović.


 

NASTAVNICI I UČENICI GOSPODARSKE ŠKOLE VARAŽDIN SUDJELOVALI NA STUDIJSKOJ POSJETI RCKTU OSIJEK TE HOTELSKIM TURISTIČKIM PODUZEĆIMA U OPATIJI, MALOM LOŠINJU, POREČU I  ROVINJU

 

Od 20. do 23. veljače 2023., u sklopu projekta ReCeZa - Regionalni centar Zabok, nastavnici i učenici Gospodarske škole Varaždin i tri škole partnera na projektu (Srednja škola Zabok, Srednja škola Prelog te Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar) sudjelovali su na studijskoj posjeti RCKTU Osijek te hotelskim turističkim poduzećima u Opatiji, Malom Lošinju, Poreču i  Rovinju

Na studijskom putovanju upoznali su se s načinom funkcioniranja centra kompetentnosti, ali i ustrojem, organizacijskom strukturom i načinima hotelskog poslovanja i plaćanja. Prezentiran je ustroj i rad kompanija Valamar, Maistra, Jadranka d.d. i Liburnija rivijera te su organizirane enogastronomske i pivske radionice, kao i posjete obiteljskim gospodarstvima i agroturizmima.

Studijska putovanja organizirana su po grupama pa je svaka od partnerskih škola slala po 2 nastavnika i 10 učenika u jednu od navedenih destinacija. Kako je to izgledalo, pogledajte na fotografijama u nastavku objave!

 


 

STUDIJSKO PUTOVANJE U SLOVENIJU I ITALIJU

 

Spajanje ugodnog s korisnim uvijek je dobitna kombinacija. Dokazalo se to još jednom tijekom proteklog mjeseca (od 22. do 25. ožujka 2023. godine) kada je u okviru projekta ReCeZa  - Regionalni centar kompetencija Zabok, organizirano studijsko putovanja srednjih škola uključenih u taj EU projekt.

Stručna služba i nastavnici predmeta iz područja turizma, ugostiteljstva te prehrane iz Gospodarske škole Varaždin (Nevenka Bosilj, Branka Karača, Nevenka Vukašinović, Jelena Erent, Alma Delija, Marina Šipek, Andrijana Herceg i Nenad Bosak), Srednje škole Prelog, Srednje škole Zabok, te Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar bili su u studijskoj posjeti Sloveniji i Italiji.

Prvi dan putovanja počeo je posjetom KULT316 - centru kulinarstva i turizma i BIC - Biotehničkom obrazovnom centru u Ljubljani gdje  je prezentirana organizacija rada BIC Ljubljana, a nakon toga organiziran obilazak grada.

Drugog dana slovenske avanture nastavnici su prisustvovali radionici izrade poznatih bledskih kremšnita u školskom hotelu Astoria na Bledu, a nakon degustacije, posjetili su Visoku strukovnu školu za ugostiteljstvo, wellness i turizam Bled gdje su se upoznali s organizacijom i načinom rada škole. Po završetku obilaska uputili su se prema sljedećoj destinaciji – Trstu.

Treći dan putovanja krenuli su prema seoskom imanju Le Torri di Slivia koja se nalazi na samoj periferiji Trsta te tamo posjetili jamu Grotta delle Torri di Slivia koja je izuzetna atrakcija tog krškog kraja. Nakon toga uslijedio je posjet pržionici kave Antica Tostatura Triestina gdje su se upoznali s procesom proizvodnje kave – od nabave sirovina, postupka prženja do pakiranja finalnog proizvoda.

Zadnji dan putovanja, posjetili su pršutanu San Daniele u Udinama gdje im je održana prezentacija o načinu proizvodnje pršuta kao i degustacija.

S putovanja su se vratili puni pozitivnih dojmova te  novih znanja koja će zasigurno biti od velike koristi u budućem profesionalnom razvoju.


 

GOSPODARSKA ŠKOLA VARAŽDIN SUDJELOVALA NA STUDIJSKOM PUTOVANJU U ŠVICARSKOJ

 

U sklopu projekta „ReCeZa – Regionalni centar Zabok“ ravnateljica Gospodarske škole Varaždin – Jasminka Kelemen, koordinator projekta – Saša Pokos i voditeljica centra izvrsnosti – Iva Vukotić od 3. do 6. srpnja 2023. godine sudjelovali su na stručnom studijskom putovanju u Lausannei Montreauxu (Švicarska).

U studijsko putovanje bile su uključene škole partneri – Gospodarska škola Varaždin, Srednja škola Prelog, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar i projektni partneri Ekonomski fakultet Zagreb, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, BIC Ljubljana te nositelj projekta Srednja škola Zabok.

Organizirana je posjeta EHL – Ecole Hoteliere de Lausanne u  Lausanne, najboljoj ugostiteljsko-hotelijerskoj školi na svijetu koja je pionir u metodama podučavanja ugostiteljskih zanimanja u Švicarskoj i postavlja standarde izvrsnosti u ovom području. Njihov restoran jedini je obrazovni restoran u Švicarskoj koji je dobio Michelinovu zvjezdicu.

Osim toga, sudionici studijskog putovanja posjetili su grad Montreux gdje su se upoznali s radom i organizacijom dviju ugostiteljskih škola.

Pomoćnica dekana, Claire Jollain predstavila je Hotel Institute Montreux,  školu za ugostiteljstvo i poslovni menadžment u Montreuxu. HIM je sedma najbolja ugostiteljska škola na svijetu te globalni lider u hotelijerstvu i poslovnom obrazovanju.

Regionalna koordinatorica, Gaia Cantamessa predstavila je SHMS – Swiss Hotel Management School, treću najbolju ugostiteljsku školu na svijetu i drugu u Švicarskoj. Prva su ugostiteljska škola na svijetu i prvi institut za visoko obrazovanje u Švicarskoj koji je dobio prestižno priznanje „Apple Distinguished School“. Ovo priznanje dodjeljuje se centrima izvrsnosti koji demonstriraju inovativne načine korištenja tehnologije u svrhu učenja i poticanja kreativnosti učenika, kritičkog razmišljanja i suradnje.

Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > ReCeZa  > Izvješće o projektnim aktivnostima
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju