preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
IZDVAJAMO

OTVORENJE IZLOŽBE „TRAGOVI SVJETLA – BITI ŽENA U HOLOKAUSTU“

Autor: Kristina Brezak, 28. 5. 2024.

U srijedu 22.5.2024. svečano je otvorena izložba „Tragovi svjetla: Biti žena u holokaustu“ u Gospodarskoj školi Varaždin (2. kat). Izložba će biti dostupna javnosti od 21.5.-21.6.2024.

Izložbu su otvorile Biserka Zajec, prof. mentor i Štefica Pokorny, prof. izvrstan savjetnik prigodnim govorom. Otvorenju su nazočili učenici 1. V i 3. G razreda te učenici koji pohađaju dodatnu nastavu iz vjeronauka kao i nastavnici i stručna služba naše škole.

Osmišljena za promicanje dijaloga o holokaustu, izložba 'Tragovi svjetla: Biti žena u holokaustu' daje izraz jedinstvenom glasu židovskih žena tijekom holokausta, njihovim izborima i odgovorima suočenima sa zlom, brutalnošću i nemilosrdnim poteškoćama s kojima su se bile prisiljene boriti. Izložba otkriva osobne priče iza povijesnih događaja, pruža lica i glasove ženama unutar tame i tišine. Postavljanje ove izložbe u Gospodarskoj školi Varaždin prilika je da se duboko zamislimo nad sudbinom žena ali i svakog ljudskog bića koje je prošlo kroz neopisivu patnju tijekom jednog od najtamnijih perioda ljudske povijesti.

Ova je izložba prilagodba izložbe „Tragovi svjetla“, čija je kustosica Yehudit Inbar, a izlaže ju Yad Vashem. Izložbu je pripremio Odjel za putujuće izložbe, Muzejski odjel, Yad Vashema. Izložba se sastoji od 21 panela a odabralo ju je i predstavilo hrvatskoj javnosti - Veleposlanstvo Države Izrael. Yad Vashem je osnovan 1953. godine kao Svjetski centar za očuvanje sjećanja, dokumentiranje, istraživanje i obrazovanje o holokaustu. Kao živi spomenik holokausta (Shoe) židovskog naroda, Yad Vashem čuva sjećanje na prošlost i prenosi njezino značenje budućim generacijama.

Izložba je prvi puta postavljena u Hrvatskoj u siječnju 2024. i to na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a nakon toga na Veleučilištu u Karlovcu, u Hrvatskom saboru, u židovskoj vjerskoj zajednici Bet Israel, u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, u Gimnaziji Velika Gorica, u 16. gimnaziji u Zagrebu i sada u Gospodarskoj školi Varaždin.
Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju