preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
IZDVAJAMO

OBILJEŽEN YOM HASHOAH, DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST

Autor: Kristina Brezak, 22. 5. 2024.

Gospodarska škola Varaždin obilježila je Yom Hashoah, Dan sjećanja na Holokaust u četvrtak 16.5. (ove godine on se obilježava 6.5.) Učenici 4. K, 3. G razreda i učenici koji pohađaju dodatnu nastavu iz katoličkog vjeronauka imali su priliku poslušati osobno svjedočanstvo Darka Fischera koji je preživio Holokaust. Video sastanak su organizirale Biserka Zajec, prof. mentor i Štefica Pokorny, prof. izvrstan savjetnik. Ovaj događaj ujedno je bio i uvodna projektna aktivnost za učenike 3. G razreda koji su u sklopu projekta „Storie of Our Fathers“ posjetili Budimpeštu od 17.-19. svibnja. Video sastanku su također prisustvovale učenice Medicinske škole Osijek koja je partner Gospodarske škole u ovom projektu.

Darko Fischer rođen je u Osijeku 02.01.1938. godine. Odrastao je u građanskoj obitelji, njegov otac i majka imali su fakultetsko obrazovanje. Otac mu je bio odvjetnik, a majka je radila kao nastavnica u srednjoj školi, predavala je jezike. Život obitelji Fischer bio je miran i ugodan, sve do početka rata na ovim područjima 1941. godine, kada se sve promijenilo. Obitelji Fischer izbjegla je iz Hrvatske, tada NDH-a. Tata je otišao u Mađarsku, dok je majka s Darkom i sestrom Leljom prvo pobjegla u BiH, a onda se pridružila ocu u Mađarskoj. Darkov otac ubijen je u progonu Židova u Mađarskoj. Njegova majka se s dvoje djece, nakon preživjelih progona i razaranja Budimpešte, vratila u Hrvatsku.

Danas Darko Fischer živi u Zagrebu, dio je Židovske općine Osijeka i vrlo je aktivan u edukaciji, te otvoren za susrete s mladima i studentima, kojima želi pričati svoju priču. Tako je i učenicima naše škole ispričao svoju dirljivu priču.
Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju