preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
IZDVAJAMO

BISERKA ZAJEC PREDSTAVILA PROJEKT „TWO CITIES-ONE STORY“ NA MEĐUNARODNOM SEMINARU „PAMTIMO HOLOKAUST-DJELUJEMO ZA DEMOKRACIJU“ U ZAGREBU

Autor: Kristina Brezak, 20. 5. 2024.

U Zagrebu se od 26. do 28. travnja održao međunarodni seminar “Pamtimo Holokaustdjelujemo za demokraciju” u organizaciji Instituta Olga Lengyel i Documente. Na seminaru je sudjelovalo 30 nastavnika iz 11 europskih zemalja, koji su prethodno sudjelovali na nacionalnim seminarima te proveli projekte sa svojim učenicima.  U sklopu ovog seminara Biserka Zajec, prof. mentor pozvana je kako bi predstavila projekt „Two Cities-One Story“ kao primjer dobre prakse. Projekt je ostvaren kao rezultat suradnje dviju srednjih škola pod mentorstvom nastavnica Đurđice Radić, prof. izvrsni savjetnik iz Medicinske škole Osijek, Senate Majić, voditeljice nevladine udruge „Generator“ iz Osijeka te Biserke Zajec iz Gospodarske škole Varaždin.

Ovaj projekt proveden je u partnerstvu s Medicinskom školom Osijek u školskoj godini 2022./2023. U sklopu projekta učenici  Gospodarske škole  Varaždin prvo su posjetili Osijek i upoznali se sa židovskom prošlošću grada a nakon toga su učenici Medicinske škole Osijek posjetili grad Varaždin te se upoznali s njegovom židovskom kulturom i baštinom.

Na otvaranju seminara, sudionicima su se obratili Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, Tena Bakšaj iz Odjela za kulturu Srpskog narodnog vijeća, Vesna Teršelič, voditeljica Documente te Oana Nestian-Sandu, izvršna direktorica međunarodnog programa Instituta Olga Lengyel.

U sklopu seminara, nastavnici su posjetili  i spomen-područje Jasenovac te Romski memorijal u Uštici, gdje su sudionici imali prilike naučiti više o događajima i stradanjima tijekom Drugog svjetskog rata u NDH.

U nedjelju, sudionici su prošetali po mjestima stradanja i otpora u Zagrebu te su imali prilike promišljati o pitanjima memorijalizacije i sjećanja u Hrvatskoj, kao i u zemljama iz kojih dolaze.

Najvažniji dio seminara bile su prezentacije projekata na temu Holokausta i ljudskih prava koje su sudionici osmislili i proveli sa svojim učenicima.

Seminar je organiziran u sklopu projekta „Remember the Holocaust-Act for Democracy“ koji je financiran iz programa CERV Europske unije. Seminar je sufinancirao i Institut Olga Lengyel za proučavanje Holokausta i ljudskih prava.

 
Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju