preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
IZDVAJAMO

BESPLATNI UDŽBENICI

Autor: Kristina Brezak, 6. 9. 2023.

Na temelju članka 14. stavka 2. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (Narodne novine, broj 116/2018. i 85/2022., u daljnjem tekstu: Zakon) Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 17. kolovoza 2023. godine donijela Odluku o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2023./2024. sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Odluka) koji su članovi kućanstva koje je do 31. kolovoza 2023. utvrđeno kao korisnik zajamčene minimalne naknade sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi.
 
Nadležni centri za socijalnu skrb podatke o učenicima koji ostvaruju pravo na financiranje obveznih udžbenika za učenike srednjih škola za šk. god. 2023./2024. dostavit će putem aplikacije Ministarstvu znanosti i obrazovanja (u daljnjem tekstu: Ministarstvo).

Korisnici naknada obvezni su centrima za socijalnu skrb dostaviti potvrdu škole iz koje je jasno vidljivo da je učenik u šk. god. 2023./2024. upisan prvi puta u određeni razred, a za srednje strukovne škole i program i trajanje programa (zbog određivanja iznosa naknade).

Odlukom je propisano da pravo na financiranje ne ostvaruju učenici:

  • koji ostvaruju pravo na sve obvezne udžbenike po drugoj osnovi
  • koji ostvaruju pravo na puni novčani iznos za nabavu obveznih udžbenika
  • koji ponavljaju razred

te stoga centri njihove podatke za isplatu ne dostavljaju Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Dodatno pročitajte u nastavku objave.

Učenici s područja jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave koje će za šk. god. 2023./2024. osigurati nabavu besplatnih udžbenika također ne mogu ostvariti pravo na naknadu pa centri za socijalnu skrb njihove podatke također ne upisuju u aplikaciju.

Ministarstvo će školama isplatiti sredstva za nabavu obveznih udžbenika za učenike koji ostvaruju pravo na njihovo financiranje, a škola ih je dužna nabaviti za svoje učenike. Sredstva za financiranje udžbenika bit će isplaćena školi na osnovu podataka o učenicima koje nadležni centar za socijalnu skrb upiše u aplikaciju Ministarstva. Molimo da fakture za udžbenike kao dokaz njihove nabave dostavite na e-mail adresu besplatniudzbenici@mzo.hr.

Sukladno članku 14. st. 6. Zakona, udžbenici financirani sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske vlasništvo su škole te su ih učenici dužni vratiti školi na kraju školske godine.

Pravo na financiranje udžbenika učenik srednje škole ostvaruje za sve udžbenike za obvezne nastavne predmete za određeni program, razred i odjeljenje iz odluke o odabiru udžbenika za srednju školu, razred i odjeljenje koji učenik pohađa koju donosi svaka pojedina škola i to u iznosu od:
Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju