preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
IZDVAJAMO

STUDIJSKI POSJET SOCIJALNOJ ZADRUZI HUMANA NOVA U SKLOPU PROJEKTA DOČEKAJ EURO - PISMEN

Autor: Kristina Brezak, 24. 5. 2023.

Dana 16.05.2023. godine je 25-oro učenika Gospodarske škole Varaždin, u sklopu projekta Dočekaj euro – pismen, u pratnji voditeljice projekta Marine Viljevac, posjetilo socijalnu zadrugu Humana Nova u Čakovcu.

U sklopu ovog studijskog posjeta nam je gospođa Karolina Kraljić, socijalna radnica i voditeljica odjela ljudskih resursa u Humani Novoj, približila rad zadruge, ispričala nam o njihovoj djelatnosti recikliranja tekstila, o strukturi zaposlenika, postupcima motivacije za rad i stvaranja dobre radne atmosfere te o suradnji s profitnim sektorom koji ih drži konkurentnim na tržištu.

Ovaj je studijski posjet bio nastavak na predavanje o društvenom poduzetništvu koje je dana 12.05.2023. godine, sudionicima projekta, održao g. Hrvoje Kovač.

Socijalna zadruga Humana Nova je društveno poduzeće koje djeluje u sva tri aspekta održivog razvoja: okolišnom, društvenom i ekonomskom. Zapošljavaju osobe s invaliditetom i druge društveno marginaliziranje osobe koje u Humani Novoj svakodnevno stvaraju nove vrijednosti od odbačenih tekstilnih predmeta te izrađuju nove inovativne proizvode.

Zapošljavanjem marginaliziranih skupina, sakupljanjem te ponovnom uporabom i recikliranjem tekstila te suradnjom s lokalnim poduzećima, aktivno doprinose smanjenju siromaštva, održivom razvoju lokalne zajednice te očuvanju prirode.

Danas u strukturi imaju 45 radnika i radnica, od čega 39 žena. Zapošljavaju 26 osoba s invaliditetom  pri čemu su uključene osobe s tjelesnim invaliditetom, s intelektualnim poteškoćama, slabovidne osobe, gluhe osobe, osobe s cerebralnom paralizom i multiplom sklerozom, a tu su i drugi pripadnici marginaliziranih skupina kao što su dugotrajno nezaposlene osobe, osobe s nižom razinom obrazovanja, starije osobe, mladi bez radnog iskustva te nacionalne manjine. Svima njima posao u Humani Novoj mijenja život na bolje.

Za svoj su rad primili i nagrade i to u području radne integracije i u području brige za okoliš. Uručena im je i europska nagrada “EASPD Innovation Award 2022” za jedinstveni model radne integracije osoba s invaliditetom u djelatnosti gospodarenja tekstilnim otpadom.

Gospođa Karolina Kralj nam je predstavila proces rada u socijalnoj zadruzi Humana Nova. Tekstilni otpad se skuplja od privatnih osoba i poduzeća. Imaju akcije sakupljanja po školama, a tekstil se može donijeti i direktno njima. Sakupljeni tekstilni otpad se sortira na upotrebljiv i neupotrebljiv. Upotrebljiv i očuvan priprema se za njihov Second hand dućan. Drugi je korak, od tekstila koji se ne može nositi, izdvojiti materijal za reciklirane proizvode – razne ruksake, torbe, papuče, kute, pernice i sl. koji se šivaju u šivaoni. U šivaoni se radi i serijska proizvodnja, šivanje proizvoda od novih, eko certificiranih materijala ili lokalno dobavljenih materijala, a najčešće se rade platnene vrećice, hudice, duksice, t-shirt majice i radna odjela. Od ostatka dijela tekstila izvlači se pamuk za industrijske krpe. Industrijske krpe se režu na komade i plasiraju metaloprerađivačkim i drvnim industrijama, kao i lokalnim automehaničarima, gdje ih koriste za brisanje i čišćenje. Preostali tekstil se reciklira u suradnji s Regeneracijom iz Zaboka. Oni od te robe rade filc koji se natrag doprema u Humanu Novu gdje se pakira. Filc se, između ostalog, može koristiti i u graditeljstvu kao izolator. Pakiranje filca su uveli 2020. godine čime su za sada otvorili 9 novih radnih mjesta, a u najavi je još najmanje 5. Sav tekstil koji sakupe je ponovno upotrjebljen ili recikliran čime doprinose zaštiti okoliša. Svoje proizvode prodaju kroz webshop, a ostvaruju suradnju i s privatnim poslovnim sektorom, s poduzećima kao što su Ikea, Decathlon, Erste banka, A1 i sl.

Glavni je cilj Humane Nove je ostvariti održivo zaposlenje. Uz radnu integraciju, za djelatnike Humane Nove je bitna je i socijalna inkluzija. Sa zaposlenicima se stoga vode individualni razgovori, grupne radionice za osmeročlane grupe, provode se izleti, ekipne igre za povezivanje i osnaživanje zaposlenika, a jednom mjesečno se krajem mjeseca organizira proslava rođendana za osobe koje su u proteklom mjesecu slavile rođendan. Sve navedene aktivnosti doprinose boljem raspoloženju i motivirajućoj radnoj okolini.

Na kraju predavanja imali smo prilike vidjeti i neke od njihovih proizvoda. Gospođa Kraljić nam je pokazala papuče, majice, pernice i torbe, a osobito nas se dojmio ruksak napravljen kombiniranjem materijala koji je Ikea izbacila iz izložbenog prostora i Ikeinih radnih hlača. Tekstil je na taj način ponovno upotrjebljen, a dane su mu nova svrha i nova vrijednost.

Nakon predavanja smo obišli pogone kako bismo ono što smo čuli na predavanjima vidjeli i u praktičnom dijelu. Obišli smo dvije šivaone, pogon za pakiranje filca, pogon za razvrstavanje odbačene odjeće, odnosno sortiranje tekstila na upotrebljiv i neupotrebljiv te pogon za kidanje neupotrebljivog pamučnog tekstila, odnosno izvlačenje pamuka za industrijske krpe od ostatka tekstila. Studijski posjet je završio u njihovoj trgovini gdje, uz second hand proizvode nude i proizvode iz vlastite proizvodnje.

Humana Nova svojim uspješnim poslovanjem i uključivanjem marginaliziranih skupina ljudi u rad, predstavlja odličan primjer dobre prakse u društvenom poduzetništvu i efikasno rješavanje problema u društvenoj zajednici. Svojim djelatnicima pruža mogućnost rada i samoostvarenja te dostojanstven život, a istodobno brine i za okoliš.

Hvala našim domaćinima, na čelu s gospođom Kraljić, što su na zanimljiv i edukativan način približili našim učenicama svoj koristan rad.
Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju