preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
VIJESTI I DOGAĐAJI

PROJEKT HOLOKAUST I KRISTALNA NOĆ

Autor: Vjekoslav Mauriček, 11. 11. 2019.

Ove školske godine na našoj se školi provodi projekt Holokaust u sklopu projektne nastave engleskog aktiva, a pod vodstvom prof. Irene Ipša i učenika 1.H razreda. Kao dio projekta 8.11.2019. posjetili smo Židovsko groblje kako bismo obilježili dan sjećanja na Kristalnu noć i pogrom Židova u Njemačkoj i Austriji 9. studenog 1938. Posjetu se pridružila i veleposlanica Republike Irske u Hrvatskoj, gospođa Olive Hempenstall, voditelj projekta 'Znanjem protiv mržnje', a koji je dio šireg projekta Šafran, Milivoj Dretar, te učenice i učenici 1. H.1. N i 4. O razreda Gospodarske škole Varaždin u pratnji profesorica Štefice Pokorny, Biserke Zajec i Irene Ipša. Posjet je bio edukativan, učenici su dobili listiće sa zadacima koje su morali riješiti kroz šetnju grobljem osnovanim 1802., naučili su ponešto o Židovima koji su živjeli u Varaždinu i okolici i koji su pokopani na Židovskom groblju. Na kraju smo zasadili lukovice žutih šafrana na više grobova, u čemu nam se pridružila i gđa Olive Hempenstall.  

Nakon toga smo u vili Bedeković pogledali dirljiv i potresan film o dvije židovske obitelji i njihovim sudbinama tijekom Drugog svjetskog rata, a toplim riječima nam se obratila i veleposlanica Repubike Irske Olive Hempenstall od koje smo saznali da je njena sestra bila jedna od pokretačica projekta Šafran. Taj je projekt irska inicijativa i provodi se u nekoliko europskih zemalja. Irska zaklada za edukaciju o Holokaustu (engl. Holocaust Education Trust Ireland; HETI) osigurava lukovice žutog šafrana koje se sade u jesen u spomen na milijun i pol židovske djece koja su nastradala u Holokaustu te tisuće druge djece koja su bile žrtve nacističkih zvjerstava. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi morali nositi tijekom nacističke vladavine. Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače (u Irskoj) otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust (27. siječnja). Sudjelovanjem u Projektu Šafran učenici se mogu upoznati s temom Holokausta i podići svijesti o opasnostima rasizma i netolerantnosti. Mladi uče o važnosti uključenosti i poštovanja prema svim ljudima bez obzira na njihovu etničku pripadnost, invalidnost, seksualnu orijentaciju ili vjerska uvjerenja.

Irena Ipša
Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
SAMOIZOLACIJA
 
UPISI 2020./2021.

 
CI IZ PODUZETNIŠTVA

 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 
HOSPITALITY NETWORK

 
Projekt "Ja MOGU"

 

 
DELF SCOLAIRE

 
e-Twinning škola

 
TALENT SHOW

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 
VANJSKI LINKOVI

 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju