Od 4. do 9.11. 2024. u Rigi, glavnom gradu Latvije, održala se 37. godišnja konferencija AEHT Conference and Competitions. Ovaj prestižni događaj okuplja neke od najboljih mladih talenata iz cijele Europe koji su željni pokazati svoje vještine i natjecati se u različitim disciplinama. Natjecanje je timskog karaktera uz uvjet da u paru ili timu nikako ne smiju biti dva kandidata iz iste države, a službeni je jezik u svim disciplinama engleski. Natjecanje se odvijalo u prostorima škole Riga Technical School of Tourism and Creative Industry. Našu školu predstavljali su učenici Gabriela Bebić u disciplini Front office (Recepcija) te Jurica Težak u disciplini Dechatlon (Desetoboj). Učenicima su u pratnji bili mentori Marina Šipek i Ivan Tomas te nastavnica engleskog jezika Irena Ipša.
Konferencija je započela svečanim otvorenjem nakon čega je uslijedio pripremni dio natjecanja. Za natjecatelje u disciplini Front office nakon odslušane profesionalne obuke organiziran je posjet hotelu Pullman Riga Old Town čije je poslovanje bilo baza pripreme za natjecanje iz te discipline. Nakon toga uslijedili su test općeg znanja te sastanak na kojem su natjecatelji podijeljeni u timove. Sljedećeg dana održane su dvije profesionalne obuke, a dan nakon i samo natjecanje u kojem je Gabriela zajedno s partnericom Lisom Bieniek iz Portugala pokazala zavidno znanje i vještine u području poznavanja poslovanja recepcije hotela.
Natjecanje učenika Jurice Težaka, koji se natjecao u disciplini Decathlon, održano je već u srijedu. Decathlon mnogi smatraju najkompliciranijom disciplinom jer se sastoji od deset kulinarskih komponenti koje treba napraviti unutar dva sunčana sata, pri čemu su neke namirnice unaprijed poznate, a neke se na licu mjesta vade iz košarice iznenađenja. Jurica je zajedno s partnericom iz Nizozemske i partnerom iz Francuske izrađivao dva predjela i glavno jelo. Prvo predjelo bili su “piragi” (tradicionalna latvijska peciva punjena nadjevom), drugo predjelo radili su na način da su kopirali jelo glavnog suca natjecanja poštujući njegove upute, dok su za glavno jelo od obveznih sastojaka morali upotrijebiti svinjski file i liker od crnog ribiza karakterističan za grad Rigu. Natjecatelji su uspješno i stručno odradili sve dijelove zadatka uz pohvale sudaca.
Osim radnog dijela, sudionicima je bilo omogućeno i upoznavanje znamenitosti same zemlje i grada domaćina te smo imali priliku razgledati staru jezgru grada Rige, posjetiti nacionalni park Kemeri te grad Jurmalu na samoj obali Baltičkog mora.
Kući smo se vratili puni dojmova i doživljaja, uključujući susret s talentiranim konkurentima iz cijele Europe, razmjenu znanja i stjecanje vrijednih iskustava. AEHT konferencija predstavlja izvrsnu priliku za učenike da pomaknu granice svojih vještina dok istovremeno potiče međunarodnu suradnju i razmjenu znanja unutar ugostiteljske industrije.