U Gornjem Knegincu u subotu, 8. studenoga 2025., održan je tradicionalni sajam „Veseli Kneginec – tradicija u vinu, zanatima i običajima“, koji je ponovno okupio brojne posjetitelje iz cijele Varaždinske županije. Manifestacija je ponudila bogat program ispunjen mirisima domaćih jela, zvukovima tamburice i prikazima starih zanata.
Posjetitelji su uživali u natjecanju u kuhanju vinskog gulaša, u kojem je sudjelovalo 27 ekipa, a organizatori su dijelili besplatne porcije gulaša i pečene ribe. Događaj je trajao od jutarnjih sati i još jednom potvrdio Kneginec kao mjesto zajedništva, tradicije i veselja.
U natjecanju u pripremi vinskog gulaša prvo mjesto osvojila je ekipa SRD Ostriš i nagradu od 200 eura, drugo mjesto pripalo je OPG-u iz Koradovice s nagradom od 150 eura, dok je treće mjesto zauzela ekipa Gaća s nagradom od 100 eura.
Kraljevstvo gljiva u srcu Veselog Kneginca
Svoj doprinos sajmu dalo je i Gljivarsko društvo Smrčak iz Čakovca, koje je posjetiteljima približilo čudesan svijet gljiva. Članovi društva istaknuli su kako su ove godine izložili čak 120 vrsta gljiva, među kojima su i neke vrlo rijetke. Pripreme za izložbu, rekli su, traju dva do tri dana – gljive se beru s korijenom, moraju biti potpuno zdrave i cijele, a za zaštićene vrste potrebne su posebne dozvole.
Posjetiteljima su posebno pokazali najopasnije primjerke – Zelenu pupavku i Panterovu muharu, objašnjavajući kako su upravo te vrste najsmrtonosnije, iako njihovi simptomi trovanja često nastupe tek nakon nekoliko dana.
„Ljude najviše zanimaju vrganji, muhare i lisičarke – one koje najčešće prepoznaju“, kažu iz društva. Ove su godine, dodaju, pronašli i rijetku gljivu Sedlarski hrčak, sitnu vrstu koju mnogi uopće ne primijete.
Gljivarsko društvo Smrčak postoji već trideset godina i tijekom godine redovito organizira izložbe, edukacije i druženja. „Svake godine postavimo pet do šest izložbi, a svake subote održavamo sastanke gdje članovi donose gljive na determinaciju“, objašnjavaju. Društvo broji 113 članova, a pridružiti se može svatko tko voli prirodu, šetnje šumom i dobro društvo.
Osim edukativnih izložbi, organiziraju i vikend izlete namijenjene i iskusnim gljivarima i onima koji se tek žele okušati u toj aktivnosti. Početnicima poručuju da nikada ne beru gljive koje ne poznaju, jer razlika između jestivih i otrovnih može biti vrlo suptilna.
Možda i nas šetnja šumom dovede do gljiva. Nadamo se onih jestivih!


Novinarke na terenu: Tea Vugrinec i Matea Florjanić 2.H