Bojama proizvoda zavičaja – Varaždin slavi male proizvođače

Varaždin, 11. listopada 2025. — Trg kralja Tomislava bio je u znaku jeseni i domaćih okusa na tradicionalnoj manifestaciji Varaždinska špajza. Sajam domaćih prerađevina okupio je 20-ak lokalnih proizvođača koji su predstavili raznovrsne proizvode – od biokozmetike do suhomesnatih delicija.

Tijekom obilaska sajma razgovarale smo s nekoliko izlagača i saznale više o njihovim proizvodima, poslovanju i motivaciji za očuvanje tradicije.


Licitarstvo „Slavica”

Gđa Anđela iz Klenovnika predstavila nam je obrt licitarskih srca koji je osnovan 1939. godine. Obrt je pokrenuo njezin pradjed, a ljubav prema izradi licitarskih srca prenosi se s generacije na generaciju. Proizvodi se izrađuju ručno, a obitelj ih redovito izlaže na sajmovima i vjerskim svečanostima. Radni dan započinje rano, a tijekom ljetne sezone svoje proizvode izlažu subotama i nedjeljama. Njihovi proizvodi mogu se naći na raznim sajmovima i prošćenjima. „Za ovaj posao presudna je ljubav prema umjetnosti”, istaknula je gđa Anđela.

OPG Pocedulić iz Gornjeg Kućana bavi se preradom domaće heljde. Sve je počelo 2011. godine prvim proizvodima od brašna i kaše kao i certificiranim bezglutenskim proizvodima od heljde. Motivacija za proizvodnjom započela je zbog nemogućnosti kupnje lokalne, domaće, uzgojene heljde i njenih prerađevina na području Varaždina i cijele Hrvatske. Njihov radni dan započinje od 7 sati ujutro sve do 23 sata navečer. Sudjelovali su u mnogim projektima s osnovnim školama, tj. raznim radionicama gdje se uvijek ostvare nove uspomene. Cilj im je da svake godine plasiraju novi proizvod. 

OPG Jakopović 2008. godine započeo je s proizvodnjom ljekovitog bilja i prerađivanja u ekološku kozmetiku. Obrt je započeo obrađivanjem zemlje i sadnjom melise koju su sušili i destilirali. Prvo su proizvodili prehrambene proizvode (čaj…), ali je 2010. počela proizvodnja kozmetičkih proizvoda, a sada prodaju preko 100 proizvoda za njegu licu, tijela i dr. Najviše se prodaju proizvodi koji se brzo i troše npr. pasta za zube, šamponi… Kod njih se radi od jutra do mraka i radni im je dan raznolik. Nakon 10 godina rada uspjeli su upotpuniti svoje nasade. Sada imaju i nasad lješnjaka te će početi proizvoditi nove proizvode na bazi lješnjaka čime će se vratiti na prehrambene proizvode. OPG danas djeluje u tri segmenta: kozmetika, home kozmetika i gourmet linija. Saznali smo da se od ovoga može živjeti, ali isključivo finalizacijom proizvoda. 

OPG Tomašević iz Gojanca bavi se preradom mesa posljednje četiri godine. Iako je sve počelo kao hobi, danas proizvode širok asortiman kobasica, salama i mesnih plata, a svi sastojci dolaze isključivo iz Hrvatske. „Motivacija nam je bila mogućnost da od ovoga živimo”, navodi radnica iz OPG-a, dodajući da rade svakodnevno kako bi osigurali kvalitetu i autentičnost svojih proizvoda. Proizvodnju prerade mesa započeli su prije godinu dana. Ranije su se bavili proizvodnjom domaćih delicija za sebe, ali sada se bave prodajom i proizvode razne kobasice, salame, plate za domjenke… Motivacija je bila ta da mogu živjeti od toga. Rade svaki dan i njihove su prerađevine isključivo iz Hrvatske. 


Varaždinska špajza ostavila je lijep podsjetnik – kvaliteta proizvoda i tradicija nestala bi da nema naših lokalnih proizvođača. 

Novinarke na terenu:

Nina Ajhler i Magdalena Canjuga, 2. H

Skip to content