ZELJARIJADA U VIDOVCU

Učenici Gospodarske škole Varaždin „lijepo zdušno razdvajaju listiće i frče sarme“

Zeljarijada u Vidovcu ove se godine održala od 18. do 21. rujna 2025. godine. Posjetitelji su imali priliku kušati razna  jela od zelja, sudjelovati u radionicama, natjecanjima i uživati u koncertima. Ove smo godine u ulozi novinarki Gospodarske škole Varaždin  prisustvovale  Zeljarskim igrama, podjeli megasarme i svečanom otvorenju Zeljarijade.

U petak, 19. rujna, odvijale su se Zeljarske igre. Djeca iz osnovnih škola Vidovec, Nedeljanec i Tužno  natjecala su se i osvajala nagrade. Željele  smo saznati više o igrama pa smo razgovarale s gospođom Vericom Ozmec koja je istaknula da se Zeljarske igre održavaju 20-ak godina.

 „To je tradicija, naravno“, dodala je. Igre su podijeljene u dvije kategorije: prva uključuje učenike nižih razreda osnovne škole, dok druga obuhvaća učenike od 5. do 7. razreda. Učenici se natječu u tri igre: bacanju zelja u koš, bacanju zelja kao kugle na čunjiće te bacanju zelja u posude. Igre se boduju, a igrači osvajaju tri medalje: zlatnu, srebrnu ili brončanu. „Svi su dobili medalje i svi su zadovoljni i sretni.,” rekla je gospođa Verica.

 Nakon proglašenja pobjednika sa zadovoljstvom smo bodrile ekipu koja je gazila zelje. Slijedilo je   kušanje  ukusnih jela od varaždinskog zelja.

U subotu, 20. rujna, miris domaće kuhinje širio se ulicama dok su se ljubitelji dobre hrane okupljali na podjeli megasarme. Uz veselu atmosferu i redove znatiželjnih posjetitelja, iskoristile smo priliku razgovarati s organizatorima i posjetiteljima te doznati što ovu manifestaciju čini posebnim događajem u srcu zajednice.

Tijekom događaja imale smo priliku razgovarati i s predstavnicom udruge „Majstorice lepoglavske čipke”, koja nam je rado otkrila ponešto o tradiciji i radu udruge te podijelila zanimljivosti o ovoj dugoj i nježnoj umjetnosti čipkanja. Gospođa nam je objasnila kako su one svake godine prisutne na događaju te nam poručila: „Sve što si čovjek može zamisliti, to se može vidjeti na Zeljarijadi.“

Nismo propustile ni mišljenja posjetitelja. Upitale smo nekoliko prolaznika dolaze li ovdje prvi put, što ih najviše oduševljava i kako im se sviđa manifestacija. Njihovi iskreni komentari i veseli osmijesi dodatno su dočarali prijateljsku i živahnu atmosferu. Bilo je jasno da podjela megasarme nije samo gastronomski doživljaj, već i prilika za druženje, razmjenu iskustava i slavlje zajedništva. Gospođa s kojom smo razgovarale naglasila je koliko je važno čuvati ovakvu tradiciju i prenositi je s koljena na koljeno.

Gospodin, koji je događaj posjetio prvi put, podijelio je svoje dojmove, ističući kako mu se sviđa atmosfera i organizacija, ali i naglasio da ovakvo okupljanje pruža mnogo prostora za nove ideje i dodatne sadržaje. Po njegovu mišljenju postoji veliki potencijal za proširenje programa, uvođenje zanimljivih aktivnosti i dodatnih atrakcija koje bi događaj učinile još privlačnijim za posjetitelje svih generacija.

Jedan od zanimljivijih dijelova događaja bila je prilika da porazgovaramo s učenicima Gospodarske škole Varaždin koji su sudjelovali u pripremi megasarme. Rado su nam otkrili što im je predstavljalo najveći izazov – od pažljivog motanja sarmi do koordinacije u kuhinji,  ali i što im je išlo najlakše, poput zajedničkog ukrašavanja i serviranja. Posebno su istaknuli koliko su uživali u zabavnom dijelu pripreme, smijali se i međusobno podržavali te koliko su ponosni što mogu sudjelovati u očuvanju lokalne tradicije. Osim kulinarskog iskustva, naglasili su koliko im je važno biti dio ovakvih aktivnosti jer pružaju osjećaj zajedništva, uče ih strpljenju i timskom radu te im omogućuju da iz prve ruke dožive koliko truda i ljubavi stoji iza svake sarmice. Za mnoge od njih ovo nije samo školska aktivnost, već pravo iskustvo koje će pamtiti i prenositi.

Razgovarali smo i s gospođom Marijom Cafuk, poznatom kao „čuvarica sjemena“, koja nam je otkrila izazove i brige o zelju, posebno u uvjetima sve sušnijih ljeta. S osmijehom je pričala o svojoj najdražoj aktivnosti – radu s učenicima iz Gospodarske škole. Oni, kako to gospođa Marija kaže: „lijepo zdušno razdvajaju listiće i frče sarme“, stvarajući veselu i živahnu atmosferu u kuhinji.“ Na kraju nam je u tri riječi sažela svoj ponos i strast prema ovom povrću: „Varaždinsko zelje je najbolje zelje na svijetu.“

Tijekom događaja razgovarali smo i s gospođom Ines Pavleković i gospodinom Nikolom Pozderom, koji su nam otkrili tajnu dobro pripremljenog kiselog zelja. Njihova poruka bila je jasna: „Zelje mora biti „čisti Varaždinec“ iz Vidovca“, a njegova priprema zahtijeva tradicionalno gaženje, čime se čuva autentičan okus i kvaliteta ovog omiljenog povrća.

Na kraju, podjela megasarme pokazala se mnogo više od same kulinarske manifestacije. Bila je to prilika za druženje, očuvanje tradicije, prenošenje znanja s generacije na generaciju i slavlje zajedništva. Smijeh, mirisi domaće kuhinje i posvećenost svih sudionika stvorili su događaj koji se pamti i koji pokazuje koliko lokalna zajednica cijeni svoje običaje. Ova manifestacija nije samo gastronomski doživljaj – ona je dokaz da tradicija, entuzijazam i suradnja mogu spojiti ljude svih generacija i učiniti svaki posjet posebnom uspomenom.

Novinarke na terenu: Astrid Crnčić, Matea Florjanić i Sabina Rogina

Skip to content