preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
IZDVAJAMO

PROJEKT "VRATA U SVIJET PODUZETNIŠTVA"

Autor: Kristina Brezak, 22. 5. 2024.

Ideja projekta „Vrata u svijet poduzetništva“ je nastala u suradnji s učenicima Gospodarske škole Varaždin, smjera ekonomist i komercijalist. Učenici Gospodarske škole Varaždin su već upoznati s važnošću financijske pismenosti, poduzetništva i volontiranja u zajednici kroz predmet Vježbenička tvrtka i sudjelovanje u učeničkoj zadruzi „Sunce“. U Republici Hrvatskoj se u osnovnim školama provodi financijska pismenost, poduzetništvo i građanski odgoj kroz međupredmetne teme te je prema istraživanjima uočen veliki manjak financijske pismenosti među djecom i mladima. Učenici Gospodarske škole Varaždin su odlučili educirati učenike osnovnih škola s područja Varaždinske županije. Nakon što smo osnovnih školama uputili poziv za dolazak naših učenika i opisali projekt, na edukaciju su se odlučili 4. OŠ, 6. OŠ, Katolička OŠ Svete Uršule Varaždin i 3. OŠ. Ukupno je prošlo edukaciju oko 200 učenika osnovnih škola.
 
Projektne aktivnosti su započele s kreiranjem logotipa projekta i promidžbenih materijala te s edukacijom o poduzetničkim metodama. Predavanje i radionicu je održala Iva Vukotić, voditeljica Centra izvrsnosti iz poduzetništva Varaždinske županije 23. 1. 2024. godine. Kako bi se učenici bolje upoznali s realnim svijetom poduzetništva i volontiranja, održano im je predavanje na temu Poduzetništvo u BOMARK PAK d.o.o. i humanitarna zaklada Civilizacija ljubavi. Predavanje je održao poduzetnik Domagoj Borščak 24. 1. 2024. godine.
 
Učenice Gospodarske škole Varaždin su bile podijeljene u dvije skupine po tri učenice. U svojoj radionici su objasnile važnost poduzetništva i poduzetnika, metode prikupljanja poduzetničkih ideja te su provele metode brainwriting i brainstorming. Tim su metodama učenici osnovnih škola došli do svoje poduzetničke ideje. Nakon dobivene poduzetničke ideje osmislili su naziv poduzeća i slogan. Na kraju izrade zadatka su međusobno vrednovali svoj rad te je ideja s najviše prikupljenih glasova nagrađena s promidžbenim materijalima projekta.
 
Realizacija radionica:
9. 2. 2024. – 4. OŠ Varaždin
28. 2. 2024. – 6. OŠ Varaždin
3. 2024. – 6. OŠ Varaždin
12. 3. 2024. – 3. OŠ Varaždin
22. 4. 2024. - Katolička OŠ Svete Uršule Varaždin

 

Projektne aktivnosti su završile sa međunarodnim Sajmom vježbeničkih tvrtki 3. 5. 2024. godine na kojem su učenice Gospodarske škole Varaždin nastupale sa svojom vježbeničkom tvrtkom iz škole. Učenici osnovnih škola su došli u posjet Sajmu te vidjeli način na koji vježbeničke tvrtke djeluju i kako se učenici srednjih škola spremaju za stvaran svijet poduzetništva. Učenice Gospodarske škole Varaždin su osvojile 1. mjesto na međunarodnom Sajmu vježbeničkih tvrtki. Također, od 13. do 15. 5. 2024. sudjeluju na državnom natjecanju WorldSkills Croatia u disciplini Poduzetništvo. Vjerujemo da su učenicima osnovnih škola bile veliki motivatori za poduzetničko promišljanje i volontiranje u zajednici.
 
HRT emisija Indeks o financijskoj pismenost: 
https://www.facebook.com/indekshrt/videos/1117305636361487/?extid=CL-UNK-
UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C&ref=sharing 
 
Objava na društvenim mrežama o projektu:
https://www.facebook.com/100063582998774/posts/924557486340343/?mibextid=WC7FNe&rdid=vnDQCEwseyiKzZ8Y 
 
Međunarodni Sajam vježbeničkih tvrtki i Smotra učeničkih zadruga:
https://www.varazdinske-vijesti.hr/drustvo/foto-81538
 
Fotografije provedbe projekta „Vrata u svijet poduzetništva“:
 
 
 
 
 
Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju