preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
IZDVAJAMO

LATINSKI NATPISI U GRADU VARAŽDINU

Autor: Kristina Brezak, 29. 1. 2024.

Učenice Gospodarske škole Varaždin su u četvrtak 25. siječnja 2024. godine imale terensku nastavu po ulicama grada Varaždina gdje su u sklopu predmeta latinski jezik tražile različite natpise te tako bolje upoznale Varaždin.

Učenice su s nastavnicom krenule iz škole prema centru grada te su prevele natpise na koje su putem naišle. Naime, grad Varaždin je poznat po svojoj baroknoj prošlosti, a na njega je utjecala antička povijest, tako da se u Varaždinu može naići na različite latinske natpise, ali i na utjecaj antičke prošlosti na varaždinsku arhitekturu. Uz povijesnu baštinu grada Varaždina može se naići i na mnoge natpise na latinskom jeziku kod različitih trgovina, kafića, tvrtka i slično.

Ciljevi ove terenske nastave bili su bolje naučiti latinski jezik putem prevođenja, ali i povezati natpise sa zanatom kojim se neka tvrtka bavi. Jedan od natpisa na koji smo naišli je natpis “Ars cum cura” odnosno “umjetnost s brigom (liječenjem)” koji je u skladu s područjem bavljenja tvrtke - liječenje putem umjetnosti te kreativni razvoj osoba.

Od povijesnih natpisa koje smo posjetili treba istaknuti i Varaždinsku katedralu koja ima latinske natpise na vratima i pročelju te dječji odjel varaždinske Gradske knjižnice “Metel Ožegović” (vila Bedeković) koja ima poznati latinski natpis na glavnom pročelju “Non sibi soli vivere, sed aliis proficere” što znači “Nemoj živjeti samo za sebe, već i drugima koristi”.

Terenska nastava je bila veoma poučna te u nastavku donosimo nekoliko fotografija.
Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju