preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
IZDVAJAMO

GOSPODARSKA ŠKOLA VARAŽDIN DOMAĆIN ZAVRŠNE AKTIVNOSTI PROJEKTA „TWO CITIES-ONE STORY“

Autor: Kristina Brezak, 14. 6. 2023.

Židovski Varaždin bila je tema kojom je dovršen projekt Two Cities – One Story uz financijsku podršku TOLI instituta - The Olga Lengyel Institute for Holocaust Studies and Human Rights iz New York-a, SAD.

U ožujku ove godine učenici naše škole posjetili su Židovski Osijek, a sada su oni bili domaćini te su ugostili učenike Medicinske škole iz Osijeka u pratnji mentorica Đurđice Radić i Senate Majić.

Učenici obiju škola sudjelovali su u dvodnevnom programu kojeg je pripremila prof. Biserka Zajec i učenici 2. G razreda (Fran Klarić, Nika Mađarić, Jenny Dušak, Ivona Šimek, Marta Besek, Lucija Belčec) te učenici 4. N razreda (Emili  Maslov, Borna Grdak, Patrik Štefan i Klara Tomašek).

U petak 2. lipnja učenici su sudjelovali na izložbi, predavanju i radionici Židovska zajednica u Varaždinu u Gradskom muzeju Varaždin pod vodstvom Spomenke Težak, muzejske savjetnice. Nakon toga je prof. Biserka Zajec vodila  edukacijsku spomen-rutu Židovski Varaždin (Memory Walk) gdje je kroz 10. lokaliteta upoznala učenike s židovskom arhitekturom kao i s djelovanjem Židovske zajednice u Varaždinu. Učenici su također imali priliku čuti osobne priče poznatih Varaždinskih židovskih obitelji kao što su obitelji Blau, Leitner i Krajanski. U subotu 3. lipnja posjetili su Židovsko groblje u Varaždinu gdje ih je prof. Zajec upoznala s pravilima ponašanja na židovskom groblju, poviješću groblja, uobičajenim hebrejskim simbolima na židovskim nadgrobnim spomenicima te grobnicama uglednih varaždinskih židovskih obitelji. Nakon toga je Sanata Majić, udruga Generator, vodila filozofski cafe, radionicu kritičkog mišljenja gdje su učenici promišljali o procesima koji vode prema genocidu čitavog jednog naroda - Holokaustu.

Učenici naše škole su se pokazali kao izvrsni domaćini te su svi imali priliku upoznati grad Varaždin kroz jednu drugačiju povijesnu perspektivu, poslušati tragične priče o stradanjima varaždinskih židovskih obitelji, ali i upoznati neprocjenjivu kulturnu baštinu kojom su doprinijeli svom gradu.

 
Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju