preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
IZDVAJAMO

REALIZIRANA JOŠ JEDNA MOBILNOST UČENIKA U SKLOPU ERASMUS+ PROJEKTA „ŽIVI SVJEDOCI PROŠLOSTI“

Autor: Kristina Brezak, 15. 5. 2023.

U razdoblju od 22. do 29. 4. 2023., u sklopu Erasmus+ projekta „Živi svjedoci prošlosti“, šestero učenika naše škole (Klara Jambrošić Barnjak, Ivana Mišak, Ana Maria Šaško i Nika Ivkić iz 2.H te Mihael Kruljac iz 2.G i Fran Zagrajski iz 2.E razreda) boravilo je na mobilnosti u Španjolskoj kod domaćina iz partnerske škole IES Emilio Pérez Piñero iz grada Calasparre (pokrajina Murcia), a s njima su u pratnji bili i voditelj i koordinator projekta prof. Marko Godinić te nastavnica Petra Košćak.

Naši su učenici tjedan dana, zajedno sa svojim kolegama iz partnerskih škola Otto-Hahn-Schule (Hanau, Njemačka) i IES Sant Marçal (Mallorca, Španjolska) boravili u obiteljima učenika partnerske škole domaćina te sudjelovali u brojnim aktivnostima koje su im pripremili njihovi domaćini.

Prvi radni dan učenici i njihovi nastavnici proveli su u posjetu školi domaćinu, gdje ih je dočekao i ravnatelj škole, a zatim su otišli u organizirani razgled grada i posjet Gradskom muzeju, a bili su i na prijemu u gradskoj vijećnici kod gradonačelnice. 

Drugi dan bio je rezerviran za posjet lokalnoj atrakciji – špilji Cueva del Puerto, a nakon njezina razgleda, uslijedilo je spuštanje gumenim čamcima rijekom Segura. Poslijepodne drugog dana bilo je rezervirano za posjet Murcii, glavnom gradu istoimene regije na jugoistoku Španjolske.

Treći dan učenici i njihovi nastavnici proveli su u prirodi – uslijedila je trosatna pješačka tura okolicom do konačnog odredišta – Santuaria, zanimljivog svetišta s crkvom uklesanom u stijeni. Četvrtog dana uslijedio je cjelodnevni posjet obalnom gradu Cartageni, nekada važnom kartažanskom i rimskom gradu, gdje je bio organiziran razgled lokalnih znamenitosti, među ostalim i ostatcima rimskog foruma i amfiteatra. Prije povratka u Calasparru ostalo je i slobodnog vremena za kupanje na obližnjoj plaži, što je svima iznimno godilo, s obzirom da su temperature zraka tih dana u Španjolskoj prelazile za ovo doba godine neuobičajeno visokih 35 °C! Peti dan bio je rezerviran za aktivnosti u školi – prvo su učenici sudjelovali u radionicama koje su za njih pripremili domaćini, a okušali su se, među ostalim, i u izradi ambalaže i pakiranju riže – žitarice po kojoj je Calasparra nadaleko poznata. Nakon toga uslijedio je odlazak u Dom kulture, gdje su partnerske škole predstavile konačne rezultate projekta – intervjue „živih svjedoka prošlosti“ koji su proživjeli važne povijesne događaje u svojim lokalnim sredinama.

Kao i uvijek na ovakvim mobilnostima, učenicima je najteže pao rastanak od svojih novih prijatelja s kojima su proveli nezaboravne trenutke koje će zasigurno pamtiti cijeloga života, a sigurni smo da će mnogi od njih i dalje nastaviti komunicirati, pa i međusobno se posjećivati u budućnosti.

Bila je ovo ujedno i završna mobilnost ovoga projekta, koji je, radi ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa, potrajao čak tri godine, iako su sve mobilnosti održane unutar samo godine dana. Konačni rezultati ovog projekta uskoro će se moći vidjeti i na stranicama naše škole, kao i na službenoj stranici projekta, a nakon što krajem ove školske godine ovaj projekt i službeno dođe do svog kraja, slijedi nam osmišljavanje novih projekata, kako bi i u budućnosti naši učenici dobivali priliku za stjecanje ovakvih neprocjenjivih iskustava.
Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju