preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
VIJESTI I DOGAĐAJI

OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

Autor: Vjekoslav Mauriček, 3. 2. 2020.

27. siječnja obilježen je Dan sjećanja na žrtve holokausta na našoj školi. Tog dana oslobođen je koncentracijski logor Auschwitz prije 75 godina. Štefica Pokorny, prof. održala je predavanje pod nazivom „ Židovska zajednica u Varaždinu“ a Biserka Zajec, prof. održala je radionicu pod nazivom „Whoever Saves a Single Life, Saves an Entire Universe“. Ovom događanju prisustvovalo je oko pedesetak učenika naše škole. Irena Ipša, prof. i 1. H razred osmislili su i izradili izložbu, film i kviz ne temu holokausta na engleskom jeziku. Izložba je postavljena u glavnom predvorju škole.

Predavanje  „Židovska zajednica u Varaždinu“ obuhvaćalo je tumačenje pojma holokaust, početke provođenja „židovskog pitanja“ u Europi, te varaždinsku Židovsku zajednicu koja je utemeljena 1777. godine i ugasila se 1941. godine, te nikad više nije obnovljena. Predavanje je obuhvaćalo i fotografske prikaze temeljnih  simbola židovstva, zgrade Židovskih sinagoga i ostale reprezentativne objekte židovstva u Varaždinu, kao i osobito značajne pojedince, članove varaždinske Židovske zajednice. Predavanje je održala Štefica Pokorny, prof.

Radionica „Whoever Saves a Single Life, Saves an Entire Universe“ upoznala je učenike s pojmom „pravednici među narodima“. To je odlikovanje koje dodjeljuje izraelska vlada i izraelski memorijalni centar „Yad Vashem“ nežidovima koji su za vrijeme holokausta spašavali Židove riskirajući pri tome vlastite živote . Kroz priču osobnog svjedočanstva malog židovskog dječaka Gavre Mandil čiju je obitelj spasila albanska muslimanska obitelj Veseli učenici su imali prilike shvatiti težinu i ozbiljnost situacije u kojoj su se našli i Židovi i pravednici tijekom holokausta. Ova radionica sadržavala je autentične povijesne materijale kao što su fotografije i osobna svjedočanstva Židova a radionicu je održala prof. Biserka Zajec. Tijekom radionice učenici su aktivno sudjelovali proučavajući autentične materijale i spajajući povijesne fotografije s godinama ne vremenskoj lenti.

Učenici  1.H razreda i njihova profesorica engleskog jezika Irena Ipša osmislili su i izradili izložbu na temu holokausta koja je postavljena u predvorju škole, kao i film o holokaustu koji se prikazivao u istome predvorju. Profesorica Irena Ipša osmislila je kviz na temu holokausta u rješavanju kojeg su učenici koristili informacije s izložbe, pritom se koristeći i QR kodom.


Prisutni učenici

 

Predavanje „Židovska zajednica u Varaždinu“  Štefice Pokorny, prof.

 

 

Radionica „Whoever Saves a Single Life, Saves an Entire Universe“ Biserke Zajec,  prof.

Učenici stavljaju povijesne fotografije na vremensku lentu

Izložba o holokaustu u predvorju škole

 
Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji

 
SAMOIZOLACIJA
 
UPISI 2020./2021.

 
CI IZ PODUZETNIŠTVA

 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 
HOSPITALITY NETWORK

 
Projekt "Ja MOGU"

 

 
DELF SCOLAIRE

 
e-Twinning škola

 
TALENT SHOW

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju