preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
VIJESTI I DOGAĐAJI

Hrvatski znakovni jezik

Autor: Vjekoslav Mauriček, 13. 6. 2017.

 

Kroz školsku godinu 2016./2017. nastavljena je tradicija da učenici Srednje Gospodarske škole u Varaždinu mogu učiti hrvatski znakovni jezik kao izborni predmet. Učenjem hrvatskog znakovnog jezika učenici svladavaju novi jezik koji im pomaže u komunikaciji s gluhim osobama, ali i u rušenju određenih barijera i predrasuda prema gluhim osobama. Tako su polaznici izbornog predmeta „Hrvatski znakovni jezik“ mogli ove godine ponajprije upoznati jednu novu kulturu – kulturu gluhih osoba. Također, upoznali su se s predrasudama i stavovima koje čujuće osobe imaju prema gluhih osobama te kako su kroz određene povijesne epohe gluhe osobe bile prihvaćene u društvu. Važno je bilo krenuti s ovim dijelom gradiva kako bi učenici ne samo upoznali gluhe osobe već ih zavoljeli.

                      

 

          

                      

 

U nastavku predavanja, učenici su krenuli znakovati. A kako bi znakovi bili ispravno i razumljivo pokazani važno je bilo naučiti koji sve položaji šaka postoje. Nakon toga slijedilo je usvajanje vokabulara. Nakon završene jedne godine učenja, učenici su sposobni stupiti u kontakt s gluhim osobama te s njima pričati o jednostavnim temama poput: čime se bave, kada su rođeni, mogu pomoći u kupnji voća, povrća i odjeće. Učenici znaju pokazati brojeve, dane u tjednu i mjesece u godini, godišnja doba te mnoštvo ostalih riječi koje se koriste u svakodnevnoj komunikaciji.

            Na kraju školske godine organizirana je prigodna smotra znakovnog jezika učenika Srednje Gospodarske škole. U njoj se mogla vidjeti raznolikost korištenja znakovnog jezika u poeziji, pjesmi, glumi. Na taj način, učenici su pokazali kako se hrvatskim znakovnim jezikom mogu iskazati emocije, kako se može zapjevati i zaplesati, kako se može glumiti. Doista, gluhe osobe su poput nas čujućih ljudi. Samo što dodirom i pokretom ovaj svijet čine poletnijim i radosnijim mjestom za življenjem.

 

                     

                          

                        

 

Naravno, kao i svaki drugi jezik, tako i hrvatski znakovni jezik treba koristiti i u njemu se usavršavati. Vjerujemo da će polaznici ovoga predmeta nastaviti sa znakovanjem i u nastavku svog školovanja i života i da će biti na radost gluhim osobama.

„Mi smo kao i svi drugi. Tu smo da živimo život kao i svatko drugi. I u redu je da budemo to što jesmo." (Helen Keller, gluhoslijepa osoba)

 

 

Ivana Peček, prof. def.
Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 
HOSPITALITY NETWORK

 
Projekt "Ja MOGU"

 

 
TALENT SHOW

 
Korisni linkovi
 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju