2013-09-25 08:06:23

MIT SICHERHEIT LINUX - PREDAVANJE I RADIONICA G. RICHARDA ALBRECHTA U GOSPODARSKOJ ŠKOLI

U početnom tjednu nove školske godine, Gospodarska škola Varaždin imala je čast biti domaćin jednom od najpoznatijih promicatelja operativnog sustava Linux, g. Richardu Albrechtu.

G. Albrecht gostovao je kod nas na satu njemačkog jezika kod profesorice Melanije Klarić.

G. Richard Albrecht je prezentirao projekt Ubuntu 2.B, 2.D, 2.O i 4.H razredu u kojem je predstavio sebe i svoj rad, a kasnije su učenici imali priliku upoznati se sa programiranjem  Linux sistema.

Kako su učenici naučili, Linux je računalni sistem poput Windowsa koji sve više postaje upotrebljavan u poslovnom, ali i u učeničkom svijetu. Kako je sam Richard rekao, Linux je sistem koji nam garantira sigurnost interneta, onemogučavajući prisutnst virusa ili raznih prisluškivanja i neželjenim dijeljenja vlastitih informacija.

Kako je svako programiranje teško, učenici su morali pozorno pratiti korake te postupno slijediti Richarda kako bi došli do željenog. Prvi cilj je bio spajanje na Richardovo računalo u Münchenu.

Preko posebnih komandi koje smo upisivali, odjavili smo se sa školskee IP adrese te se prijavili na njemačku, pri čemu smo mogli vidjeti da više nismo dio hrvatske Internet mreže.

Zatim nam je Richard predstavio program koji je osnovao njegov sin. Program je predstavljao let orla u nebu, a mi smo raznim promjenama mogli mijenjati oblik, veličinu i brzinu leta.

Učenici su na kraju bili oduševljeni novom vrstom sistema, te su i sami bili u mogućnosti instalirati taj sistem na vlastito računalo.

                                                                                                     

                                                 učenica Lana Pupek, 4.H


Gospodarska škola Varaždin