2018-09-11 13:31:47

ETWINNING SEMINAR 'KULTURNA BAŠTINA' U KRAKOWU

U razdoblju od 5.7. – 8.7.2018. prof. Irena Ipša sudjelovala jena multilateralnom seminaru u Krakowu u Poljskoj pod nazivom 'Cultural Heritage'.

Svrha ovog seminar je omogućiti suradnju nastavnika sa svojim europskim kolegama i upoznavanje sudionika s eTwinning platformom, ovladavanje osnovnim web alatima potrebnim za provedbu projekta, pronalaženje projektnih partnera, prijava eTwinning projekta, kao i uključivanje ideje o kulturnoj baštini u eTwinning projekte. 

Na uvodnom predavanju naglašeni su elementi potrebni za stvaranje dobrih partnerskih odnosa i omogućeno je međusobno upoznavanje sudionika kroz brojne interaktivne aktivnosti. Na radionici 'eTwinning alat' prvo smo se upoznali s eTwinning platformom i vježbali njeno korištenje radeći na vlastitom prijenosnom računalu. Svladali smo osnovne početne radnje za pokretanje projekta na eTwinning platformi. Zatim smo se na radionici 'ICT alati za eTwinning projekt' upoznali s  nekim web alatima koje možemo koristiti u provedbi projekta (Pizap, Quizziz, Padlet, Canvy, Symbaloo)  gdje smo također vježbali na vlastitim prijenosnim računalima. Na radionici o poeziji i kulturnoj baštini istaknuta je važnost učenja o baštini kroz uključivanje više osjetila i iskustva. U sljedećoj je radionici istaknuta važnost kulturne baštine u prihvaćanju različitosti, razvijanju međusobnog poštovanja i suradnje između različitih kultura. Potom smo upoznati s načinima kako se eTwinning može proširiti i u Erasmus+ projekt, vidjeli smo primjere dobre prakse, a potom i dobili upute kako provesti planiranje vlastitog projekta s još nekoliko sudionika seminara.

Projekt pod nazivom Share and create  provode profesorice Marzena Miekina i Renata Radzikowska iz Poljske, Katerina Konstantinides-Vladimirou s Cipra i Irena Ipša iz Hrvatske u periodu od rujna 2018 do kraja prosinca 2018. U projekt će biti uključeno otprilike 40ak učenika ukupno  iz četiri škole. Iz naše škole u projektu će sudjelovati učenici 3. H, 4.H i 4. A razreda.

Cilje projekta je podići svjesnost svih sudionika o važnosti kulturne baštine, promicati održivi turizam, razvijati jezične, komunikacijske i IT vještine.

Učenici će se u prvoj fazi projekta međusobno upoznati kreirajući svoje profile, fotografirati znamenitosti svojih gradova i regija, opisati ih, te predstaviti neki mit ili legendu vezanu uz neke od znamenitosti, a potom će izraditi interaktivne mape.

U drugoj će fazi učenici osmisliti turističko vođenje kroz svoj grad ili regiju.

U trećoj će fazi izraditi kratak prikaz najpoznatijih nacionalnih jela svoje regije, pripremiti jedno jelo i izraditi suvenir u radionici keramike koji će predstaviti sve tri zemlje sudionice projekta.

Planirani materijalni rezultati projekta su izrada vođene turističke ture, izrada knjižice recepata i izrada suvenira,dok su nematerijalni rezultati razvijanje vještina komunikacije i suradnje, proširivanje znanja o drugim kulturama i razvijanje tolerancije spram različitosti.


Gospodarska škola Varaždin