preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
IZDVAJAMO

EDUKATIVNA EKSKURZIJA U MEĐIMURSKU ŽUPANIJU U SKLOPU PROJEKTA „BAŠTINA POD SVJETLIMA GRADA“ I STUDIJSKI POSJET SOCIJALNOJ ZADRUZI HUMANA NOVA

Autor: Kristina Brezak, 29. 5. 2024.

Dana 14.05.2024. godine je 28-oro učenika Gospodarske škole Varaždin, u sklopu projekta „Baština pod svjetlima grada“, u pratnji voditeljice projekta Marine Viljevac i izvoditeljice na projektu Marije Crnčec, posjetilo socijalnu zadrugu Humana Nova u Čakovcu. Nakon posjeta ovom društvenom poduzeću, učenici su obišli i grad Čakovec uz stručno vodstvo turističkog vodiča Saše Posavca te posjetili još neke lokacije u Međimurskoj županiji.

U sklopu studijskog posjeta saznali smo informacije o radu Zadruge, o djelatnosti recikliranja tekstila, o strukturi zaposlenika, postupcima motivacije za rad i stvaranja dobre radne atmosfere te o suradnji s profitnim sektorom koji ih drži konkurentnim na tržištu. Ostvaruju suradnju i s privatnim poslovnim sektorom, s poduzećima kao što su Ikea, Decathlon, Erste banka, A1 i sl.

Na kraju predavanja imali smo prilike vidjeti i neke od njihovih proizvoda.

Nakon predavanja smo obišli pogone kako bismo ono što smo čuli na predavanjima vidjeli i u praktičnom dijelu. Obišli smo dvije šivaone, pogon za pakiranje filca, pogon za razvrstavanje odbačene odjeće, odnosno sortiranje tekstila na upotrebljiv i neupotrebljiv te pogon za kidanje neupotrebljivog pamučnog tekstila, odnosno izvlačenje pamuka za industrijske krpe od ostatka tekstila. Studijski posjet je završio u njihovoj trgovini gdje, uz second hand proizvode nude i proizvode iz vlastite proizvodnje.

Ovaj je studijski posjet bio nastavak na predavanje o društvenom poduzetništvu pod nazivom „Prepoznaj problem u društvu, pokreni društvenu promjenu“ koje je dana 09.04.2024. godine, sudionicima projekta, održala prof. Ivana Zagrajski.

Socijalna zadruga Humana Nova je društveno poduzeće koje djeluje u sva tri aspekta održivog razvoja: okolišnom, društvenom i ekonomskom. Zapošljavaju osobe s invaliditetom i druge društveno marginaliziranje osobe koje u Humani Novoj svakodnevno stvaraju nove vrijednosti od odbačenih tekstilnih predmeta te izrađuju nove inovativne proizvode.

Zapošljavanjem marginaliziranih skupina, sakupljanjem te ponovnom uporabom i recikliranjem tekstila te suradnjom s lokalnim poduzećima, aktivno doprinose smanjenju siromaštva, održivom razvoju lokalne zajednice te očuvanju prirode.

Glavni je cilj Humane Nove je ostvariti održivo zaposlenje. Uz radnu integraciju, za djelatnike Humane Nove je bitna je i socijalna inkluzija. Sa zaposlenicima se stoga vode individualni razgovori i grupne radionice, provode se izleti, ekipne igre za povezivanje i osnaživanje zaposlenika, a jednom mjesečno se krajem mjeseca organizira proslava rođendana za osobe koje su u proteklom mjesecu slavile rođendan. Sve navedene aktivnosti doprinose boljem raspoloženju i motivirajućoj radnoj okolini.

Humana Nova svojim uspješnim poslovanjem i uključivanjem marginaliziranih skupina ljudi u rad, predstavlja odličan primjer dobre prakse u društvenom poduzetništvu i efikasno rješavanje problema u društvenoj zajednici. Svojim djelatnicima pruža mogućnost rada i samoostvarenja te dostojanstven život i kvalitetnu strukturu dana, a istodobno brine i za okoliš.

Hvala našim domaćinima što su na zanimljiv i edukativan način približili našim učenicama svoj koristan rad.
Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju