preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
IZDVAJAMO

PROJEKT „STORIES OF OUR FATHERS“ U BUDIMPEŠTI, FINANCIRAN OD TOLI INSTITUTA IZ NEW YORK-A

Autor: Kristina Brezak, 22. 5. 2024.

Učenici 3. G razreda Mihael Kruljac, Fran Klarić, Nika Mađarić i Jenny Dušak sa svojom mentoricom, Biserkom Zajec, prof. mentor, sudjelovali su u studijskom putovanju u Budimpešti od 17.-19. svibnja u sklopu projekta „Stories of Our Fathers“ koji financira  „TOLI instituta“ iz New York-a (The Olga Lengyel Institute for Holocaust Studies and Human Rights)  u suradnji s „Documentom“ (Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba). Projektni partneri naše škole u ovom projektu su Medicinska škola Osijek (Đurđica Radić, prof. izvrsni savjetnik) i Generator, nevladina udruga iz Osijeka (Senata Majić, prof. francuskog jezika i filozofije).

Cilj ovog studijskog putovanja bio je upoznavanje s prošlošću Židovske zajednice u Mađarskoj i njenom tragičnom sudbinom tijekom Holokausta. U sklopu ovog projekta  učenici su posjetili Memorijal Holokausta gdje ih je kustosica muzeja upoznala s poviješću Židovske zajednice u Mađarskoj. Memorijal Holokausta je jedna od rijetkih institucija u svijetu koju je osnovala Mađarska država 1999. godine i koja se potpuno fokusira na istraživanje i poučavanje o Holokaustu. U sklopu Memorijala nalazi se i druga po veličini sinagoga u ulici Pava. Budimpeštanska židovska zajednica je po veličini druga u Europi te je njena sinagoga u ulici Dohany druga najveća sinagoga na svijetu.

Nakon toga učenici su posjetili „Cipele na Dunavu“, spomenik posvećen žrtvama koje su bačene u Dunav tijekom Drugog svjetskog rata. Ferenc Szalasi, čija je ideologija bila slična Hitlerovoj bio je na čelu Strelastih križeva, mađarske totalitarne nacionalsocijalističke stranke koje je odgovorna za ovaj zločin.

Sljedećeg dana učenici su sudjelovali u vođenoj turi kroz Židovsku četvrt i Židovski geto gdje su se upoznali s poviješću najvažnijih građevina i spomenika vezanih uz židovsku povijest i kulturnu baštinu Budimpešte. Židovi su došli u Budimpeštu još u 2. stoljeću kao rimski građani a u vrijeme secesije više od četvrtine stanovnika Budimpešte bili su Židovi.

Ovo je već drugi TOLI projekt proveden na našoj školi. Prošle školske godine učenici su sudjelovali u TOLI projektu „Two Cities – One Story“.
Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju