preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
IZDVAJAMO

PROJEKT „SOUND IN THE SILENCE“ U BERLINU

Autor: Kristina Brezak, 16. 11. 2023.

U razdoblju od 3. – 10. listopada učenici 3.G i 3.E razreda (Jenny Dušak, Nika Mađarić, Ivona Šimek, Iva Smoljo, Maja Pozder, Fran Klarić i Mihael Kruljac) zajedno sa svojom mentoricom Biserkom Zajec, prof. sudjelovali su u obrazovnom projektu „Sound in the Silence“ u Berlinu, kojeg je organizirala Europska mreža za sjećanje i solidarnost (ENRS) iz Varšave. Ovogodišnje izdanje projekta, kojem je moto bio „Sjećanje i zaborav”, završilo je performansom za uzvanike nakon kojeg je održana diskusija na temu inovativnih metoda poučavanja povijesti.

„Sound in the Silence“ je projekt na granici umjetnosti, obrazovanja i povijesti namijenjen srednjoškolcima i nastavnicama, koji se realizira na mjestima sjećanja povezanim s ključnim trenucima povijesti Europe XX. stoljeća. Tijekom ovogodišnjeg devetog izdanja, 28 učenika i četvero nastavnika iz Hrvatske, Njemačke, Poljske i Rumunjske upoznalo se s poviješću Muzeja Wannsee konferencije u Berlinu. To je vila u kojoj su se 20. siječnja 1942. sastali visoki dužnosnici nacističke Njemačke kako bi donijeli završne odluke vezane uz organizaciju „konačnog rješenja židovskog pitanja“.

Muzej Wannsee konferencije  bio je za mlade polazište za osobne refleksije i emocije putem umjetnosti. Tijekom osmodnevnog programa koji se održavao u Muzeju Wannsee konferencije, učenici su najprije sudjelovali na edukativnim, a zatim na umjetničkim radionicama – iz koreografije, zvuka/muzikalnosti i kreativnog pisanja, za vrijeme kojih su pripremali završni performans.

Također, učenici su u Berlinu imali priliku posjetiti Židovski muzej, Memorijal Holokausta, Memorijalni spomenik Romima i Sintima, Spomenik homoseksualcima žrtvama nacizma, Brandenburška vrata, Reichstag i ostale turističke atrakcije toga grada.
„Sound in the Silence“ organizira Europska mreža za sjećanje i solidarnost od 2011. godine. Naša škola također je sudjelovala u prošlogodišnjem izdanju projekta u Kaunasu u Litvi.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije. 

https://youtu.be/Oqix0x4ajIk
Dođi na GOŠK Varaždin!

  Ul. Božene Plazzeriano 4, Varaždin

 
Kontaktirajte nas

Tajništvo

 +385 42 492 272

 gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr

 

 

Facebook stranica GOŠK    

 

 
AKTUALNO

 

 
ŠKOLSKE NOVINE

 

 

 
 

 

 

Njemački otvara mnoga vrata

 
 

 

 

 

 
 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 

 

 

Na priloženoj slici potražite školsku knjižnicu
Gospodarske škole!!!

 
Virtualna knjižnica Gospodarske škole Varaždin

 

 

 

 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 

 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju