preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Varaždin

 > NASLOVNICA
VIJESTI I DOGAĐAJI

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Autor: Vjekoslav Mauriček, 11. 12. 2017.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se svake godine 1. prosinca. Cilj je obilježavanja podići svijest javnosti, uključujući pružanje potpore i razumijevanja za oboljele od AIDS-a i članove njihovih obitelji i doprinos smanjenju predrasuda i diskriminacije. Također, to je prilika za educiranje mladih o važnosti prevencije, pravodobnog dijagnosticiranja i liječenja spolno prenosivih bolesti kao i o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Prvi prosinca u našoj školi je školi obilježen predavanjem patronažne sestre IveKreš, prvostupnice sestrinstva koje je održala za članove Vijeća učenika.Govorila je o tome što su to HIV i AIDS, kako se prenosi, kako se zaštititi, kako ga dijagnosticirati i liječiti ukoliko dođe do zaraze, ali i o mitovima koji se vežu uz HIV/AIDS te stigmatizaciji i diskriminaciji s kojom se susreću osobe zaražene HIV-om i njihovi bližnji.

Članovi Vijeća učenika odlučili su biti solidarni te pridonijeti podizanju svijesti među svojim prijateljima dijeljenjem znanja koje su stekli na predavanju te nošenjem crvenih vrpci pokazati kako ne vjeruju u mitove o HIV-u/AIDS-u i prikloniti se borbi protiv diskriminacije osoba zaraženih HIV-om.

 

Priča o crvenoj vrpci

Nošenje vrpce zadire u američku tradiciju vezivanja tekstilnih vrpci oko drveta kao znak odašiljanja misli i potpore dragim udaljenim osobama. Crvenu vrpcu kao simbol podrške ljudima oboljelim od AIDS-a, osmislio je 1991. godine slikar Frank Moore (New York 1953-2002). Na tu zamisao je došao nakon što je zapazio da njegovi najbliži susjedi nose žute vrpce kao potporu kćeri koja je kao američki vojnik sudjelovala u Zaljevskom ratu.

Budući da crvena boja simbolizira i ljubav i krv, a značenje isticanja vrpce potporu, nastala je crvena vrpca kao autorski nezaštićeni rad koji će se koristiti kao sredstvo podizanja svijesti ljudi diljem svijeta.

Prvi puta vrpca je javno predstavljena iste godine na dodjeli prestižne američke kazališne nagrade „TonyAward” prilikom koje su svi predstavaljači i nominirani nosili crvenu vrpcu na svojoj odjeći. Crvena vrpca ubrzo je postala međunarodni simbol svijesti o HIV/AIDS-u te predstavlja znak solidarnosti i podrške diskriminiranim oboljelim osobama i spomen na umrle. Nošenje crvene vrpce na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a je jednostavan, ali snažan način protivljenja stigmama i predrasudama vezanim uz ovu bolest.

Više informacija možete pronaći na:

http://www.hztm.hr/hr/content/14/novosti/28/112-svjetski-dan-borbe-protiv-aids-a/
Kalendar
« Siječanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 
DRŽAVNA MATURA

 
KAMO NA FAKS?

 
HOSPITALITY NETWORK

 
Projekt "Ja MOGU"

 

 
TALENT SHOW

 
Korisni linkovi
 
Anketa
Sudjelujem u projektu Tulum s(l)ova? 
 > NASLOVNICA
CMS za škole logo
Gospodarska škola Varaždin / Božene Plazzeriano 4, HR-42000 Varaždin / ss-gospodarska-vz.skole.hr / gospodarska@ss-gospodarska-vz.skole.hr
preskoči na navigaciju